Fotballfans på Taksim

Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas og Trabzonspor har sluttet midlertidig fred.

KJEMPER SAMMEN: «Hvis demonstrasjonene fortsetter, er det mye som tyder på at fotballfansen kan bli en viktig brikke i den politiske protesten mot et autoritært styre.» FOTO: Ozan Kose / AFP / NTB Scanpix
KJEMPER SAMMEN: «Hvis demonstrasjonene fortsetter, er det mye som tyder på at fotballfansen kan bli en viktig brikke i den politiske protesten mot et autoritært styre.» FOTO: Ozan Kose / AFP / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Nå handler det om Taksim-plassen i Istanbul. Protesten mot å ødelegge Gezi-parken ved denne plassen symboliserer det moderne Tyrkia og dets første president, Mustafa Kemal Atatûrk fra 1923, og er dekket i Dagbladet i flere dager. Frustrasjonen mot statsminister Recep Tayyip Erdogan øker. I likhet med flere land i Midtøsten, kan fotballen også her komme til å spille en politisk rolle.

Dean Saunders, den tidligere internasjonale målskåreren fra Wales, som spilte i tyrkiske Galatasaray i 1995, skal ifølge The Guardian ha sagt at tyrkerne er enda mer fotballgale enn engelskmennene. De blir fra fødselen enten fans av Galatasaray, Fenerbahce eller Besiktas. Saunders fortalte til samme journalist at en av Fenerbahces supportere skal ha begått selvmord, da laget hans tapte en viktig kamp. Bagis Erten, hovedredaktør av Eurosport Tyrkia, støtter forestillingen om fotballgale tyrkiske macho menn i idrettsbladet for kvinner, Kadm Oyunu.

I følge Midtøsten-spesialist, James Dorsey, angrep politiet Besiktas militante supporterklubb, Carsi, da de gikk i samlet tropp for å feire slutten av fotballsesongen. For to uker siden skal fans fra Galatasaray (fra 1905 og den mest suksessrike klubben i Tyrkia), Fenerbahce (fra 1907), Besiktas (fra 1903), Trabzonspor (fra 1967) og andre stadig ha ligget i slåsskamp med hverandre. På grunn av politiets aggressive angrep på demonstrantene, har disse klubbene sluttet en midlertidig fred med hverandre. På Taksim-plassen, håner fansen politiet og synger unisont: «Dere kan bruke tåregassbomber, dere kan bruke tåregassbomber / Ha mot, hvis du er et virkelig mannfolk / Ta hjelmen av og kast politikølla / Da kan vi se at du er et virkelig mannfolk».

Hvis demonstrasjonene fortsetter, er det mye som tyder på at fotballfansen kan bli en viktig brikke i den politiske protesten mot et autoritært styre. Vi husker hvordan Kairos fotballfans og motstandere fra de kjente klubbene, Ultras Ahlawy fra Al Ahly og Zamalek, sto side om side og vernet demonstrantene mot politiets kuler på Tahrir-plassen i november 2011. Slik sett kan fansen fra Al Ahly og Zamalek gi inspirasjon til flere protestbevegelser i Midtøsten.

Gerd von der Lippe, professor i idrettssosiologi, Høyskolen i Telemark

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.