Fotballmoralismen

Er man et dårlig menneske hvis man filmer på fotballbanen?

Filming!: Hele problemstillingen om fotballspilleres etikk og moral har fått et syklig preg, skriver Vegard Skjervheim, som vakte oppsikt med kronikken «En ?trygdesnylters? bekjennelser». Bildet viser Italias Mario Balotelli etter et ekte eller uekte sammenstøt med en spansk spiller.
Filming!: Hele problemstillingen om fotballspilleres etikk og moral har fått et syklig preg, skriver Vegard Skjervheim, som vakte oppsikt med kronikken «En ?trygdesnylters? bekjennelser». Bildet viser Italias Mario Balotelli etter et ekte eller uekte sammenstøt med en spansk spiller. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg ble fotball-EM i Polen og Ukraina sparket igang, med de konsekvenser det får for den nasjonale fotballinteressen. Ethvert mesterskap leder til økt oppmerksomhet hos den jevne befolkning, selv folk uten det store engasjementet for sporten pleier gjerne å se en kamp eller tre. Med denne økende interessen fra mennesker hvis hovedfritidssyssel ikke er fotball, følger også et tydeligere fokus på en diskusjon som allerede fra før tar enormt mye plass: Den moralske fotballspillers etiske forpliktelser. Dette igjen er en forlengelse av en annen og bredere debatt - den om fotballens rolle som et renskåret og standhaftig fyrtårn bygget på meget edle og meget gamle verdier, en institusjon av ridderlighet man holder fast ved i et ellers uoversiktlig hav av moralrelativisme.

For litt mindre enn en måned siden fikk Premier League sin avgjørelse i siste serierunde. Også i forbindelse med dette raste debatten om hvorvidt fotballen lenger kunne sies å ha noen sjel eller verdi, med tanke på hvor langt bort fra sine opprinnelige idealer om sunn økonomisk drift den hadde beveget seg. Manchester City med sine tvilsomme investorer tok et jevnt over upopulært seriegull på bekostning av et hardt kjempende og langt mer rettskaffent Manchester United, hvis inntekter gjennom sesongen var av en langt mer tradisjonell og ærbar karakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer