Fotobevis mot Hamsun var retusjert

Oslo (NTB): Et kjent bilde av Knut Hamsun med solkors på jakkeslaget ble brukt som bevis i rettsaken mot ham etter krigen. Nå viser det seg at bildet er retusjert. Solkors-merket er tegnet inn på fotografiet, skriver Aftenposten søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fotografiet, som ble trykket i den svenske avisen Dagens Nyheter i mars 1948, var dokument 55 i Høyesteretts ankebehandling av søksmålet som førte til endelig erstatningsdom mot Hamsun 23. juni 1948. Bildet ble brukt som bevis på at forfatteren var NS-medlem, og spørsmålet flere stiller seg er: Ville Hamsun blitt dømt om han ikke var NS-medlem?

Oppsiktsvekkende

Det er journalist Nils Rømming som avslører retusjeringen av bildet i en kronikk i søndagens Aftenposten. Avisa følger saken opp på reportasjeplass.

Rømming mener selv at bildet etter alt å dømme er en ren forfalskning. Jurister, historikere og litterater Aftenposten har vært i kontakt med, vil ikke uten videre gå god for en slik antakelse, men finner retusjeringen oppsiktsvekkende nok.

- På meg virker det som om merket er tegnet inn på bildet. Det kan ha vært et merke der fra før, og som er fikset på, eller det kan være laget et helt nytt merke. Den tekniske kvaliteten er mye bedre enn omgivelsene rundt. Skyggen fra merket virker også unaturlig, sier Bjørn Høgrann. Han er erfaren fotograf og høyskolelektor og har vurdert bildet på Aftenpostens anmodning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer