Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fotobokser:

Fotobokser redder liv

Dagbladet mener: Fremskrittspartiets trafikk-politikk er kunnskapsfiendtlig. Det er viktigere å redusere antallet drepte i trafikken enn mengden fotobokser langs veiene.

Smart: Snittmålinger reduserer antallet drepte og hardt skadede i trafikken. Det er uforståelig at regjeringen vil ha bukt med dem, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB scanpix
Smart: Snittmålinger reduserer antallet drepte og hardt skadede i trafikken. Det er uforståelig at regjeringen vil ha bukt med dem, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB scanpix Vis mer
Leder

Denne uka avslørte Dinside.no at Solberg-regjeringen har gitt Statens Vegvesen stopp-ordre for planlegging av nye fotobokser med automatisk strekningsmåling (ATK).

Fire ferdig utbygde anlegg med streknings-ATK vil derfor heller ikke tatt i bruk. Fra før av har samferdselsminister Jon Georg Dale stanset flere slike utbygginger. Denne gang stenger han driften på Riksvei 3 ved Kvikneskogen i Hedmark, Europavei 39 i Bømlafjord-tunellen i Hordaland og i to tuneller på strekningen mellom Ålesund og Vigra i Møre og Romsdal.

Demonteringen av fotobokser får hard kritikk fra eksperthold. Trygg Trafikk kaller politikken livsfarlig. Vegvesenet mener kneblingen gjør dem dårligere rustet til å redusere antallet hardt skadde og drepte på veiene.

Regjeringen forsvarer seg med at den benytter andre tiltak for å gjøre trafikken tryggere. Bedre veier, for eksempel. De mener også reduksjonen i antallet fotobokser er et ledd i kampen mot overvåkningssamfunnet. Fremskrittspartiets Tor André Johnsen sier til NRK at «snittmåling er blitt brukt generelt, nærmest for å overvåke bilistene.»

Dagbladet mener det er bra at regjeringen og Statens Vegvesen benytter seg av en rekke ulike tiltak for å redusere antall drepte i trafikken. Det finnes ingen snarveier til trygg trafikk.

Men reduksjonen av antall fotobokser framstår mer ideologisk og populistisk enn kunnskapsbasert. Omfattende forskning fra Transportøkonomisk Institutt viser at streknings-ATK reduserer antallet drepte med femti - 50 - prosent på veier der det benyttes.

- TULLING: Gunnar Nygaard var ute og kjørte på E134 da dette plutselig skjedde. Vis mer

Fotobokser gjør altså at vi slipper unna med halvparten så mange begravelser for tragiske dødsfall i trafikken.

Hvilken regjering med empatien i behold kan være imot det? Streknings-ATK framstår som et av de mest effektive virkemidlene mot færre drepte i trafikken. Tiltaket er verken illiberal overvåkning eller bilist-fiendtlig. Det er politikk skapt for alle som vil komme trygt fra A til B.

Vi registrerer at både Frp og resten av Solberg-regjeringen holder festtaler om fagre ambisjoner for antallet drepte i trafikken. Men de eneste de i realiteten behager med denne politikken er folk som bryter loven i utgangspunktet.

Denne avisa har mer sympati med folk som risikerer å bøte med livet i trafikken, enn bilister som synes det er irriterende å få fartsbot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling