NORGESBESØK: Amerikanske Taylor Swift besøkte Oslo Spektrum i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NORGESBESØK: Amerikanske Taylor Swift besøkte Oslo Spektrum i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fotograf anklager Taylor Swift for å være hyklersk

I kjølvannet av artistens Apple Music-seier, angriper konsertfotografer artisten for dårlige arbeidsvilkår.

(Dagbladet): I et åpent brev gikk den amerikanske artisten Taylor Swift hardt ut mot Apples nye streamingtjeneste, Apple Music, som ikke skulle betale artistene under tjenestens gratis prøveperiode på tre måneder.

Senior visepresident i Apple, Eddy Cue, tvitret tilbake at Swifts bønn hadde blitt hørt, og at Apple likevel vil betale artistene for hver eneste sang som avspilles.

Restriktiv kontrakt Men ikke alle hyller Swift for å være artistenes heltinne - mer spesifikt fotografene hennes.

I et åpent brev på hans blogg har nemlig fotograf Jason Sheldon, som tidligere har arbeidet for Swift, lagt ved kontrakten han måtte signere før han kunne ta bilder under én av Swifts konserter.

Kontrakten gir Swifts management tillatelse til å gjenbruke bildene gratis, og forbyr Sheldon - og andre fotografer som har signert kontrakten - å bruke bildene igjen noensinne.

- Slutt å være slem - Jeg kan ikke bruke bildene i min portefølje, legge de ut på nettsiden min, og ikke engang avisen som publiserte de første gang kan bruke de igjen, skriver Sheldon.

Sheldon spør hvordan Swift er forskjellig fra Apple, og poengterer at hun har råd til å betale for PR-materialet sitt og burde la dem bruke bildet i andre sammenhenger.

- Fotografer ber ikke om å få musikken din gratis. Vær så snill ikke be oss om å gi deg gratis bilder. Vi trenger også noe å leve av, skriver han videre.

- Det er på tide å slutte å være «Mean»

Avviser anklagen Til Business Insider skrev en britisk representant for Swift, via en mail, at fotografen har misforstått innholdet.

- Med managementets godkjenning kan fotografen bruke bildene videre. Kontrakten tar heller ikke opphavsretten vekk fra fotografen, skriver representanten.

- Alle artister har retten til og burde beskytte bruket av deres navn og arbeid, fortsette mailen.

Vil avskaffe fotokontrakter Leder for Pressefotografenes klubb, Sveinung Ystad, kaller kontrakter som Swift har brukt er «en uting».

- Dette er noe det jobbes veldig hardt for å avskaffe i Norge. Kontrakter som dette legger kraftige begrensninger på journalistikken, sier han.

Reportasjeleder for visuell avdeling i Dagbladet, Frank Karlsen, stiller seg bak Ystad, og kaller det uakseptabelt. Han forteller at det legger begrensning på fotografens jobb.

- Vi må få kunne forvalte bildene slik vi vil, sier han.

- Dersom det dukker opp, burde man også la være å anmelde. Tekst og bilder henger sammen.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Pressefotografenes Klubb, Mediebedriftenes Landsforening, Landslaget for Lokalaviser og Den Norske Fagpresses Forening kom i juni med en felles uttalelse der de ber konsertrarrangører og plateselskap om å respektere pressens behov for å dekke konserter, og at fotografer ikke skal underskrive kontrakter som pålegger begrensninger.