Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fotograf gikk bort og kysset fremmede mennesker: – Overrasket over noen av reaksjonene

Se før og etterbildene av «kysseprosjektet».

KYSSET: - I mine øyne så ser man i det andre portrettet hva slags utstråling som gjør en person virkelig attraktiv, sier fotograf Johanna Siring til Dagbladet om fotoprosjektet der hun kysset fremmede under Roskildefestivalen i år.
KYSSET: - I mine øyne så ser man i det andre portrettet hva slags utstråling som gjør en person virkelig attraktiv, sier fotograf Johanna Siring til Dagbladet om fotoprosjektet der hun kysset fremmede under Roskildefestivalen i år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da musikk- og motefotograf Johanna Siring, som også er tilknyttet Dagbladet Magasinet, deltok på Roskilde-festivalen i sommer var det med planer om gjennomføre et noe uvanlig fotoprosjekt.

UTFORDRET SEG SELV: Fotograf Johanna Siring utfordret seg selv til å kysse fremmede under Roskildefestivalen. Foto: Johanna Siring
UTFORDRET SEG SELV: Fotograf Johanna Siring utfordret seg selv til å kysse fremmede under Roskildefestivalen. Foto: Johanna Siring Vis mer

Under festivalen tok hun bilder av fremmede personer før og etter at hun hadde kysset dem.

– Jeg har lenge ønsket å lage et prosjekt som kommuniserer denne unike følelsen av frihet, og det resulterte i ideen om å prøve å illustrere og dokumentere disse lykke-endorfinene gjennom et kyss, sier Siring til Dagbladet.

Rødmet og lo

Siring, som til vanlig bor i New York, jobber spesielt med mote og musikk. Hun reiser også mye rundt i verden med kamera for å fange historier og møte mennesker. Dette var også planen under Roskilde-festivalen, skriver Vice-eide i-D Magazine.

De fremmede Siring portretterte på festivalen varierte i kjønn, alder og etnisitet.

– Jeg var litt overrasket over noen av reaksjonene til de ulike personene, det varierte veldig fra at noen ble fnisete, noen knakk sammen i latter, noen rødmet og noen hadde en veldig rolig reaksjon men med et mer åpent uttrykk i blikk og kroppsspråk. I mine øyne så ser man i det andre portrettet hva slags utstråling som gjør en person virkelig attraktiv, sier hun.

ENDORFINER: Siring forteller at personene som deltok i fotoprosjektet hadde en viss distanse og skepsis da det første bildet ble tatt. Foto: Johanna Siring
ENDORFINER: Siring forteller at personene som deltok i fotoprosjektet hadde en viss distanse og skepsis da det første bildet ble tatt. Foto: Johanna Siring Vis mer

Fra distanse til nærhet

Siring forteller at man i de første portrettene ser hvordan personene har en viss distanse og skepsis. I de første portrettene poserte de gjerne med en intensjon om å se attraktiv ut gjennom innøvde poseringer.

– Det er slike bilder vi er veldig vant til å se av hverandre i dag, de regisserte, «perfekte» bildene vi deler gjennom sosiale medier, sier Siring.

Det var etter å ha tatt det første portrettet at Siring forklarte prosjektet og spurte om hun fikk lov til å kysse dem.

– På det andre portrettet så forsvinner masken helt, alle har et mer åpent kroppsspråk, uttrykket i øynene er mildere. For min egen del så synes jeg det var veldig interessant at jeg fikk en følelse av at jeg kjente dem litt etter kysset, sier hun.

LATTER: Noen av de fremmede Siring kysset brøt ut i latter. Foto: Johanna Siring.
LATTER: Noen av de fremmede Siring kysset brøt ut i latter. Foto: Johanna Siring. Vis mer

– Det er jo en intim handling. Gjorde det prosjektet utfordrende på noe vis?

– Ja det er jo alltid litt skummelt å skulle gå bort til en helt fremmed og begynne å kommunisere, uansett hva det gjelder. Men jeg lagde et litt mantra for meg selv da jeg var ganske ung at hvis jeg tenkte noe fint om noen, så skal jeg gå og si det til dem, sier Siring.

Skaper emosjonelle bånd

Hun forteller at denne erfaringen gjorde det mindre skummelt å gjennomføre prosjektet i tillegg til at mentaliteten på Roskilde var åpen og inkluderende.

Siring synes det er interessant hvordan ukjente mennesker kan skape bånd og gå fra å være ukjente til å bli bekjente uavhengig av religion, nasjonalitet, opprinnelse eller politisk ståsted.

ANNET KROPPSPRÅK: - På det andre portrettet så forsvinner masken helt, alle har et mer åpent kroppsspråk, uttrykket i øynene er mildere, forteller Siring. Foto: Johanna Siring
ANNET KROPPSPRÅK: - På det andre portrettet så forsvinner masken helt, alle har et mer åpent kroppsspråk, uttrykket i øynene er mildere, forteller Siring. Foto: Johanna Siring Vis mer

– Et kyss trigger nervene i leppene og utløser oksytocin og dopamin, endorfiner som sørger for godt humør, er stressdempende og skaper emosjonelle bånd mellom mennesker. Om vi kan lære å kjenne tankene til en fremmed, en som er litt ulik oss selv, så kan vi kanskje bygge bruer og bekjempe fremmedfrykt og ignoranse, sier Siring.

Som fotograf er inspirasjonskildene Matteo Mantanari og Ellen Von Unwerth. Siring inspireres av mennesker hun møter i hverdagen, på jobb, reise og gjennom venner.

EMOSJONELLE BÅND: Siring forteller at hun følte at hun ble kjent med de fremmede etter at hun hadde kysset dem. Foto: Johanna Siring
EMOSJONELLE BÅND: Siring forteller at hun følte at hun ble kjent med de fremmede etter at hun hadde kysset dem. Foto: Johanna Siring Vis mer

– Det er noe uendelig interessant over at alle mennesker er fullstendig unike, med en oppvekst og historie som påvirker deres valg, holdninger, utstråling og valg av klær og frisyre. Det er denne essensen av en person som jeg er ute etter å fange i alle mine fotografier, sier Siring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!