Fotograf i hundene

Hvem fant egentlig opp fotografiapparatet? Det er et av mysteriene i Robert Goddards nye roman, «Fanget i lyset». Men mest av alt handler den om en fotograf som får både sitt private og profesjonelle liv ødelagt.

Ian Jarrett er på foto-oppdrag i Wien når han treffer Marian Esguard, en vakker kvinne som han faller pladask for. Begge er gift, men bestemmer seg for å satse sammen når de er tilbake i England.

Men denne overveldende lykken blir fulgt av en skikkelig bakrus. For Marian svikter ham, etter at han har gjort det ugjenkallelig slutt med sin kone. Verre blir det når han oppdager at alle filmene han tok i Wien er blanke {ndash} fordi Marian har ødelagt dem.

Rasert

Dermed er Jarretts private og profesjonelle liv rasert. Spørsmålet er hvorfor, og den som best kan svare på det, er Marian Esguard. Men hun eksisterer ikke, den eneste Marian Esguard som Jarrett finner spor etter, forsvant for 150 år siden... Hun var en fotopionér, som eksperimenterte med et primitivt apparat 20 år før William Fox Talbot oppfant fotoapparatet.

Enda et mysterium for stakkars Jarrett, som vikles inn i et stadig mer forvirrende nett av psykoanalyse, verdifulle gamle fotografier, trusler og mord.

Innpakket

Selve løsningen er fortærende enkel, men intelligent innpakket av Goddard {ndash} som er en mester til å lage innviklete kriminalmysterier. Han fører de mange trådene fram til en tilfredsstillende konklusjon.

Først i fjor kom Robert Goddard på norsk (med romanen «Ingen vei tilbake»), og de som likte den, vil garantert ha glede av «Fanget i lyset».