Johan Brun:

Fotograf Johan Brun er død

Pressefotografen ble 98 år gammel.

«IKON»: Johan Brun avbildet av venn og kollega Morten Krogvold. Foto: Morten Krogvold

«IKON»: Johan Brun avbildet av venn og kollega Morten Krogvold. Foto: Morten Krogvold

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente norske fotografen Johan Mangelsen Brun er gått bort.

Han ble 98 år gammel.

- En helt

Johan Brun jobbet som fotograf i Dagbladet fra 1948 og fram til han ble pensjonist i 1989, og har lagt bak seg en rekke minneverdige verk og spesielle møter.

Fotograf Morten Krogvold har tirsdag delt en rekke varme ord om Brun på sin hjemmeside.

«For meg var Johan Brun tidlig en helt. Da jeg lå på sykehuset som barn, fikk jeg aviser av far; sportssidene var det store. Selv om jeg ikke kunne lese, kunne jeg tyde Johans navn under mange av de fantastiske bildene», skriver han, og fortsetter:

«Så da han meldte seg på en av mine workshoper i Vågå i 1990, var det nesten surrealistisk. Og at han etterpå ble min høyre hånd på workshoper i flere år – ufattelig. Både i Vågå og på workshoper i Italia ble han det naturlige midtpunkt og sjelesørger, gjerne med en Campari i hånda».

Krogvold trekker også fram øyeblikket hvor Brun ble rikskjendis i rekordfart. Den gang blendet han Hjalmar Andersen med blitsen slik at han falt på 10 000-meteren under EM på skøyter på Bislett i 1951.

FALT: Johan Bruns berømte bilde av Hjallis på Bislett, Oslo 1955. Hjallis falt på isen, og ble angivelig blendet av blitsen fra Bruns kamera. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv
FALT: Johan Bruns berømte bilde av Hjallis på Bislett, Oslo 1955. Hjallis falt på isen, og ble angivelig blendet av blitsen fra Bruns kamera. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv Vis mer

- Bauta

Overfor Dagbladet omtaler Krogvold kollegaen som en «bauta» og et «ikon».

- Han havnet alltid oppi situasjoner som ble historier. Jeg kunne fortalt historier om Johan i mange timer. Foruten hans fotografiske kvalitet, var han en humanist, sier Krogvold til Dagbladet.

Brun kunne få tankene til å gå til Erik Bye, eller Odd Børretzens underfundige humor, mener han.

- Han var en kulturpersonlighet, og han hadde en fot i den tiden da man skulle gjør sitt beste og tjene folk. Hvis du var hos Johan, og det snødde ute, hadde han kostet bilen din før du dro.

Brun meldte seg på en av Krogvolds workshops i 1990, ifølge Krogvold.

- Han dukket plutselig opp som deltaker, 70 år gammel og Norges mest kjente pressefotograf. Han sa han kom for å lære alt på nytt. Det sier veldig mye om hans ydmykhet.

Krogvold beskriver det som et sjokk da den nylig pensjonerte bautaen kom inn i workshop-lokalene.

- I egne øyne var han ikke utlært, han kunne alltid bli bedre.

PORTRETT: Alf Prøysen fotografert av Johan Brun. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv
PORTRETT: Alf Prøysen fotografert av Johan Brun. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv Vis mer

- Ikon

Som pressefotograf var Brun et ikon, mener Krogvold. Han beskriver kollegaen som en fotograf som var opptatt av å ivareta mennesker, og trekker blant annet fram dekningen av Måbødal-ulykken, da 18 mennesker mistet livet i en bussulykke i 1988.

Bruns bilde viste en blomsterbukett inne i tunnelen, med ordene «En hilsen fra det norske folk».

- Johan prøvde alltid å fortelle en historie uten å være så direkte og brutal inn i hvitøyet på folk som lider. Han var ekstremt respektert blant de andre pressefotografene, og han hadde med seg en verdi om å ta vare på folk.

HILSEN FRA FOLKET: Bruns hovedbilde fra dekningen Måbødal-ulykken i 1988. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv
HILSEN FRA FOLKET: Bruns hovedbilde fra dekningen Måbødal-ulykken i 1988. Foto: Johan Brun / Dagbladets bildearkiv Vis mer

Brun var også sterkt avholdt blant kollegene i workshopen, forteller han.

- Alle elsket Johan Brun. Han hadde den humoren, varmen, livsfilosofien, og de store verdiene om hva dette livet dreier seg. Han sa alltid: «Vær her nå, for det er her det gjelder!»

Bruns posisjon i norsk presse var unik, mener Krogvold.

- Hvis Johan så at nå kommer våren, kunne han dra ut i Lier og fotografere epletrær og blomster - og Dagbladet kjørte det på tre sider. «Våren, tolket av Johan brun». Han hadde den statusen.

Også Bruns arbeidsmoral sto i særklasse, mener han.

- Hver jobb skulle gjøres best mulig ut ifra forutsetningene. Det var hans mantra: Du skal gjøre ditt beste.

Dagbladet har vært i kontakt med Bruns datter, Agnete Brun, som er kjent med at farens bortgang omtales. Saken omtales i samråd med familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer