TV2-reporter Fredrik Græsvik beskutt i Mosul

- Fotografen så en kule som landet ved beinet mitt

TV 2 reporter Fredrik Græsvik sendte live da han plutselig hørte lyder av kuler som for forbi. - Det er når man hører visjelyder at man skjønner at det er tett på. 

I SKUDDSONEN:  TV2s reporter Fredrik Græsvik var nær ved å bli skutt i dag under direktesending fra Mosul. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
I SKUDDSONEN:  TV2s reporter Fredrik Græsvik var nær ved å bli skutt i dag under direktesending fra Mosul. Foto: Kyrre Lien/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det var under en direktesending fra den irakiske byen Mosul mandag formiddag at TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik og fotograf Aage Aune måtte løpe i dekning fordi de ble beskutt, melder TV 2.

TV2-teamet befant seg sammen med de irakiske spesialstyrkene i Mosul da skuddene ble avfyrt.

- Vi hadde kjørt opp på en bakketopp hvor vi hadde utsyn mot byen. Vi var mellom to til tre kilometer unna IS. Ifølge spesialstyrkene er det trygt der, men man er nå en gang i Mosul, sier Græsvik til Dagbladet.

Han slapper av med vannpipe i den irakiske byen Erbil når Dagbladet snakker med ham på telefon.

Familien hjemme har fått beskjed om at han er i sikkerhet. Skjer det noe utenom det vanlige når krigsreporteren er på jobb er det å ringe hjem til datteren det første han gjør.

- Denne gangen var det litt vanskelig å varsle på forhånd, men hadde hun også sett klippet på tv hadde hun også sett at jeg var i trygghet, sier han.

Plutselige visjelyder

Ifølge Græsvik var det mest sannsynlig skudd fra snikskyttere de måtte skjerme seg fra.

- Når man står der så hører man smell når skuddene avfyres. Det er når man hører visjelyder at man skjønner at det er tett på. Det er vanskelig å si hvor nære det var. Vi hørte en eller to sånne lyder før fotografen så en kule som landet ved foten min, sier Græsvik.

Græsvik forteller at han og Aune kom seg bak den pansrede bilen med én gang.

- Jeg følte meg helt trygg med hjelm og skuddsikker vest.

Utfordring med snikskyttere

Ifølge Græsvik er det en utfordring at snikskytterne til IS ønsker å være martyrer.

- De blir liggende bak fiendens linjer. Jeg har ingen idé om hvor nære de var, bare en idé om hvilken retning skuddene kom fra, sier han.

- Du sa tidligere at det var stor grunn til å tro at dere var målet. Tror du at dere kan ha vært spesielt utsatt med tanke på at dere er journalister?

- Det er vanskelig å si om det ble skutt mot oss. Jeg føler meg ikke mer utsatt enn irakiske soldater eller sivilbefolkningen. De skyter i den retningen der det er mennesker. Når man ser bildene på tv så ser det veldig dramatisk ut, men vi hadde det veldig greit med én gang, forsikrer han.

- Frykten er viktig

Ifølge Græsvik teller den lange erfaringen og adrenalinet mye når man jobber som reporter ute i krigsområder.

- Frykten er viktig. Det er viktig å være redd i krigssoner. Det gjør at man ikke gjør dumdristige ting. Frykten gjør at folk overlever, sier han.

Fredrik Græsvik har jobbet som krigsreporter i flere tiår. Han forteller at erfaringen bidrar til at man ikke tar unødige sjanser.

- Vi vet jo at vi arbeider med en viss risiko. Det er derfor vi hadde leid skuddsikker bil og at den sto parkert to meter unna. Det var helt instinktivt å flytte seg bak bilen. Man tenker på å komme seg ut av en eventuell farlig situasjon hele tiden, sier han.

- Var du redd?

- Egentlig ikke. Da jeg forsto at kulen var nærme kom jeg meg øyeblikkelig i sikkerhet. Jeg er trent opp til å komme meg unna og rakk ikke bli redd, selv om det blir litt adrenalin med en gang, sier han.

- Har du noen gang vært redd for å dø?

- Ja, men ikke i dag.