«Game of Thrones»

Fotografen svarer rasende HBO-seere

- Jeg vet selv at bildene ikke var for mørke, fordi det var jeg som skøyt dem, sier han.

TRONETID: Den tredje episoden av «Game of Thrones» fikk flere til å reagere. Følg Tronetid på Facebook! Vis mer

Strømmetjenesten HBO får som kjent kritikk for strømmekvalitet og for for mørke bilder under ukas enorme «Game of Thrones»-episode, «The Long Night». Episoden fant sted på natta og avsnittets mørke scener var et kunstnerisk valg fra skapernes side, men mange fikk problemer med å få med seg handlingen på tv-apparater og skjermer som sleit med å nyansere svartnivået i bildene.

Nå svarer fotografen som hadde den store jobben med å skyte slagscenene i «The Long Night», den prisbelønte tyskeren Fabian Wagner, på all kritikken. Filmfotografen sier ifølge TMZ at kampbildene var ment å være intense, klaustrofobiske og forvirrende, slik det hadde vært i virkeligheten.

- Vi forsøkte å gi seere og fans en kul episode. Jeg vet selv at bildene ikke var for mørke, fordi det var jeg som skøyt dem, sier Wagner til nettstedet.

Men hva slags internetthastighet man strømmer med og hvilken skjerm man ser med, påvirker uten tvil resultatet. Overfor Wired forklarer Wagner at «Game of Thrones» er en filmatisk serie.

- Alt vi ønsker at du skal se, er med i bildene. Å ha et annet uttrykk på denne episoden hadde vært helt feil. Men du bør se den som at du er på kino, i et helt mørkt rom. Å se nattscener i et opplyst rom hjelper deg ikke i å se bildene klart.

Wagner mener også at HBO kan ha komplisert utfallet, fordi at komprimeringen episoden må gjennom før den når seerne gjennom nettspilleren ikke akkurat er nådig med materiale som fra før er skutt i mørket.

Teknologiredaktør i Dinside.no, Pål Joakim Pollen, kom i går med følgende tips til frustrerte seere:

- Skru av lyset i rommet. Pause bildet tidlig i episoden og juster lysstyrke, bakbelysning og gamma. Prøv deg også fram med de ulike innstillingene, som å sette den i filmmodus, sier Pollen.

- Skru av funksjoner som glatter ut bevegelser på tven, legger han til.

Ifølge Dinside «er dette noe du typisk finner i bildeinnstillingene på TV-en, gjerne under menyvalg som MotionFlow (Sony), TruMotion (LG), Clear Motion (Philips), Motion Plus (Samsung), Image Motion (Panasonic) eller lignende.».

Det er på det rene at HBO bare har «Full HD»-kvalitet og ikke tilbyr Ultra HD eller 4K-kvalitet, slik Netflix gjør.

HBO Nordic sier til Dagbladet at de kontinuerlig jobber med å utvikle og forbedre tjenesten, herunder bildekvaliteten.

- Vi kan ikke gå nærmere inn på spesifikke utviklingsprosjekter, som når eller hva slags nye funksjoner som vil bli implementert i fremtiden. Men kan forsikre om at vi implementerer forbedringer gradvis og så raskt vi kan, sier Celine Ryel, PR-sjef i HBO Nordic.