DOKUMENTASJON: Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt, som gikk bort i sommer, viet sitt liv til å dokumentere den umenneskelige apartheid-politikken slik den artet seg rundt omkring i landet. Men han lot aldri bildene preges av ideologi, men foretrakk å la dem snakke for seg selv. Her fra en stor utstilling av hans viktige arbeider i et galleri i Madrid. Foto: NTB Scanpix
DOKUMENTASJON: Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt, som gikk bort i sommer, viet sitt liv til å dokumentere den umenneskelige apartheid-politikken slik den artet seg rundt omkring i landet. Men han lot aldri bildene preges av ideologi, men foretrakk å la dem snakke for seg selv. Her fra en stor utstilling av hans viktige arbeider i et galleri i Madrid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sør-Afrika:

Fotografen viet sitt liv til å dokumentere raseskillet

Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt (1930-2018) pleide halvt spøkefullt å kalle seg selv for «feiging», for han oppsøkte aldri de mest spektakulære hendelsene, men søkte heller å vise hvordan raseskillet utspilte seg i det daglige.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

David Goldblatt ble født i en liten by rett utenfor Johannesburg i 1930. Foreldrene var jødiske flyktninger fra Litauen, slik at hans familie tilhørte det privilegerte hvite mindretallet, selv om de i sin tilværelse som immigranter også ble ofre for antisemittisme.

Han begynte å ta bilder som 18-åring, samtidig som apartheid-systemet ble satt ut i livet, men karrieren hans startet for alvor først da faren døde i 1963, for da solgte David – som på dette tidspunkt var gift og hadde tre barn – den lille bedriften som hadde sørget for familiens stødige inntekt, for å satse alt på å virkeliggjøre drømmen om å bli fotograf.

Med et par Leica-kameraer rundt halsen og nok egenkapital i lommen for å holde det gående i ett år, satte han seg på bussen og reiste rundt i alle landets kriker og kroker. Senere skulle han oppsummere møtet med sine rurale landsmenn på denne måten: «Mange jordeiere på landsbygda var dypt rasistiske, med en sterk frykt for de svarte.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn