Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Sør-Afrika:

Fotografen viet sitt liv til å dokumentere raseskillet

Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt (1930-2018) pleide halvt spøkefullt å kalle seg selv for «feiging», for han oppsøkte aldri de mest spektakulære hendelsene, men søkte heller å vise hvordan raseskillet utspilte seg i det daglige.

DOKUMENTASJON: Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt, som gikk bort i sommer, viet sitt liv til å dokumentere den umenneskelige apartheid-politikken slik den artet seg rundt omkring i landet. Men han lot aldri bildene preges av ideologi, men foretrakk å la dem snakke for seg selv. Her fra en stor utstilling av hans viktige arbeider i et galleri i Madrid. Foto: NTB Scanpix
DOKUMENTASJON: Den sørafrikanske fotografen David Goldblatt, som gikk bort i sommer, viet sitt liv til å dokumentere den umenneskelige apartheid-politikken slik den artet seg rundt omkring i landet. Men han lot aldri bildene preges av ideologi, men foretrakk å la dem snakke for seg selv. Her fra en stor utstilling av hans viktige arbeider i et galleri i Madrid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Goldblatt ble født i en liten by rett utenfor Johannesburg i 1930. Foreldrene var jødiske flyktninger fra Litauen, slik at hans familie tilhørte det privilegerte hvite mindretallet, selv om de i sin tilværelse som immigranter også ble ofre for antisemittisme.

Han begynte å ta bilder som 18-åring, samtidig som apartheid-systemet ble satt ut i livet, men karrieren hans startet for alvor først da faren døde i 1963, for da solgte David – som på dette tidspunkt var gift og hadde tre barn – den lille bedriften som hadde sørget for familiens stødige inntekt, for å satse alt på å virkeliggjøre drømmen om å bli fotograf.

Med et par Leica-kameraer rundt halsen og nok egenkapital i lommen for å holde det gående i ett år, satte han seg på bussen og reiste rundt i alle landets kriker og kroker. Senere skulle han oppsummere møtet med sine rurale landsmenn på denne måten: «Mange jordeiere på landsbygda var dypt rasistiske, med en sterk frykt for de svarte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

3 MÅNEDER

HELGEKUPP

1 kr*

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 1 kr* kvartal. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES PLUSS I 12 MND

66 kr/mnd**

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 66 kr/mnd** i 12 måneder. Fornyes automatisk til 99,-/måned

**Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/måned. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinærpris måned (99kr). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/måned. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned (99,-). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?