Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fotografi til over 1,3 millioner for salg

Første salgsutstilling i Norden med bilder av Robert Mapplethorpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DYRE LILJER: «Calla Lillies» er utstillingens dyreste bilde. Prisen er 158.000 doller, det vil si over 1,3 millioner norske kroner. Foto: Robert Mapplethorpe
MENNESKELIG ESTETIKK: «Ken Moody» er navnet, både på bildet og mannen - som Robert Mapplethorpe tok mange bilder av på 80-tallet.
«SLEEPING CUPID»: Et kjent fotografi signert Robert Mapplethorpe som er til salgs på Galleri Brandstrup. Foto: Robert Mapplethorpe
KRAKELERT: «Lisa Lyon» - kvinnekropp påsmurt leire av noe slag, som har tørket og gitt en karkeliert ferniss, som gammel keramikk. Foto: Robert Mapplethorpe

I kveld, torsdag 31. mars, åpner en Robert Mapplethorpe-utstilling i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo.

Utstillingen er den første salgsutstillingen til den verdenskjente fotokunstneren i Norden.

Over 1,3 millioner kroner - Vi forventer et godt salg basert på interessen for utstillingen. Om alt forsvinner, vet jeg ikke. Men det har aldri tidligere vært holdt en salgsutstilling i Norden med Mapplethorpes fotografier, sier Kim Brandstrup til Dagbladet.

De 33 fotografiene som vises har en pris på mellom 93.500 og 1.343.000 kroner.

- De fleste fotografiene er i et opplag på ti. Prisen avhenger av hvor mange det fins av hvert enkelt bilde. Prisene varierer fra 12.000 til 150.000 dollar. Så får man gange med 8,5 for å få riktig kurs, sier Kim Brandstrup.

Ikke hardcore-kunst Robert Mapplethorpe ble født 1946 i New York og døde i 1989 av aids, 42 år gammel. Han regnes som en av de aller største fotokunstnerne. Hans homoerotiske nakenbilder vekker fremdeles engasjement. For tida viser Munch-museet utstillingen «Mapplethorpe + Munch».

- Mapplethorpe var en banebrytende kunstner, sier Brandstrup og legger til:

- Av de 33 bildene vi stiller ut, er 29 for salg. De tre som ikke selges, er selvportretter som tilhører Mapplethorpe Foundation. Ingen av bildene er av pornografisk karakter. Vi stiller ikke ut hans hardcore-verker.

Etterlengtet utstilling Men han lover likevel mye kropp, estetikk og sensualitet i utvalget av utstillingen, som kort og godt heter «Robert Mapplethorpe». Den er kuratert av Robert Mapplethorpe Foundation i samarbeid med Galleri Brandstrup.

- Dette er en utstilling vi har jobbet for i mange år. Endelig er vi i mål, sier Kim Brandstrup.

Det er ikke ofte man kan se Robert Mapplethorpes bilder i Norge. I 1992 ble en stor utstilling med hans fotografier vist på Galleri F 15 på Jeløya utenfor Moss. Den vakte sterke reaksjoner den gang.

- Verden har gått videre. Hans erotiske bilder provoserer ikke i den grad lenger, slår Kim Brandstrup fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!