MISFORNØYD: Den legendariske pressefotografen Johan Brun har bodd flere somre i Geiranger, og mener at NRKs direktesending «En sommerdag i Geiranger» ikke har klart å fange områdets naturmangfold. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
MISFORNØYD: Den legendariske pressefotografen Johan Brun har bodd flere somre i Geiranger, og mener at NRKs direktesending «En sommerdag i Geiranger» ikke har klart å fange områdets naturmangfold. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

Fotolegende ut mot NRK etter Geiranger-sending: - Virker helt meningsløst

Den ikoniske pressefotografen Johan Brun ble fornærmet på Geirangers vegne da han fulgte dagens sending på NRK. 

(Dagbladet): Fra klokka 10 til klokka 17 i dag sendte NRK1 direkte fra Geiranger i Møre og Romsdal.

Sendinga var døpt «En sommerdag i Geiranger», og kombinerte reportasjer med folk i Geiranger sentrum med utsiktsbilder fanget av to stillestående kameraer plassert på henholdsvis Ørnevegen og Haugen.

Blant dem som fulgte den lange sendinga i dag er den legendariske pressefotografen Johan Brun (93).

Han var ansatt i Dagbladet fra 1948 til han gikk av med pensjon i 1989. I tillegg til å ha solid bakgrunn som pressefotograf er Brun en pasjonert naturfotograf.

Han har tilbrakt flere somre i Geiranger, og så følgelig fram til et gjensyn med den naturskjønne bygda på NRK1 i dag. Men 93-åringen er ikke fornøyd med måten rikskringkasteren valgte å framstille Geiranger på.

KJENNER OMRÅDET: - Jeg som har vært fotograf i Dagbladet hele livet opplevde Geiranger som den største utfordringa jeg har hatt, sier pensjonert pressefotograf Johan Brun. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
KJENNER OMRÅDET: - Jeg som har vært fotograf i Dagbladet hele livet opplevde Geiranger som den største utfordringa jeg har hatt, sier pensjonert pressefotograf Johan Brun. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer

- Meningsløst

Brun mener at de to stillestående kameraene ikke var tilstrekkelig for å formidle naturmangfoldet i området.

- Jeg som har vært fotograf i Dagbladet hele livet opplevde Geiranger som den største utfordringa jeg har hatt. Det er et sted som har så mye å tilby, og så kjører NRK to bilder fra Geiranger i timevis. Jeg synes det er helt meningsløst, sier 93-åringen til Dagbladet.

- De burde ha satsa litt på å vise hva Geiranger virkelig kan by på. Jeg blir fornærmet på Geirangers vegne, over at NRK ikke har lagt ned mer fantasi og energi i sendinga.

Brun tror ikke at de utvalgte bildeutsnittene i «En sommerdag i Geiranger» vil virke appellerende for potensielle turister.

- Hvis man har sett på det der og venta på at det skulle komme noe mer kan man ende opp med å tenke: «Faen, jeg reiser ikke til Geiranger», sier fotografveteranen.

- De er helt ålreite de to bildene NRK har brukt, men de er så enkle. Hvis du har sett på det et halvt minutt vet du hva det er.

NATURSKJØNT: Fotonestor Johan Brun mener at NRK ikke utnyttet videopotensialet fra Geiranger godt nok da de kjørte en sju timers direktesending fra bygda. Distriktsredaktør Hallstein Vemøy i NRK er imidlertid godt fornøyd med produksjonen, som ble gjennomført med veldig lite bemanning, ifølge ham selv. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Bård Løken / Samfoto
NATURSKJØNT: Fotonestor Johan Brun mener at NRK ikke utnyttet videopotensialet fra Geiranger godt nok da de kjørte en sju timers direktesending fra bygda. Distriktsredaktør Hallstein Vemøy i NRK er imidlertid godt fornøyd med produksjonen, som ble gjennomført med veldig lite bemanning, ifølge ham selv. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Bård Løken / Samfoto Vis mer

- Gjort med lite bemanning

Hallstein Vemøy er redaktør for NRKs distriktskontor i Møre og Romsdal, som står bak produksjonen.

Vemøy forteller at totalt sju medarbeidere har vært involvert i arbeidet med «En sommerdag i Geiranger», og mener at NRK har fått til mye med få involverte.

- Dette er en produksjon som er gjort med veldig lite bemanning. Målet vårt var å få fram noe av det Geiranger har å by på en helt vanlig sommerdag gjennom direkte tilstedeværelse, sier redaktøren til Dagbladet.

Han forteller at engasjementet rundt den lange sendinga har vært stor, og at flere har kontaktet dem med innspill til steder kameraene burde ha stått.

- Det må vi ta med oss til en annen gang. Vi vet det er andre steder vi kunne ha stått, og andre posisjoner vi kunne ha valgt.

- Har ikke dårlig samvittighet

Vemøy frykter ikke for at NRK speiler Geiranger-områdets mangfold på en utilstrekkelig måte, slik Brun mener er tilfelle med «En sommerdag i Geiranger».

- NRK Møre og Romsdal har laget ganske mange produksjoner fra Geiranger og Storfjorden opp gjennom årene, med en variasjon både i tema og ikke minst i fotokvaliteten. Vi har hatt både dokumentarer og serier som har vist fram en variasjon i det Geiranger har å by på, mener Vemøy.

Bruns uttalelse om at dagens sending kan virke negativt for potensielle turister tar NRK-redaktøren med knusende ro.

- Den uttalelsen får stå for hans regning. Vi har vist en del av det Geiranger har å by på i dag, men har tidligere laget flere serier og programmer fra området. Jeg har ikke dårlig samvittighet, avslutter Vemøy.

FORTELLER HISTORIEN: Dagblad-fotograf Johan Brun forteller historien bak bildet av Hjallis under EM på skøyter i 1951 på Bislett stadion. Video: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer
SER TILBAKE: Johan Brun fylte 90 år i 2012. Her reflekterer han over et langt liv, fjellet og ikke minst døden. Video: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer