Fotosensur i Oslo Spektrum

Petter Hegres bilder av sin egen kone i utstillingen «My Wife» ble for sterk for arrangørene av fotomessa i Oslo Spektrum. Nå er seks av nakenbildene utstyrt med svart sladd.

Hegre er internasjonalt lansert med de nærmere 200 bildene av sin kone, men i hjemlandet ble det for mye av henne. I hvert fall for arrangørene av fotomessen i Spektrum.

- De ville først fjerne bildene. Men jeg fikk i det minste lov til å sette lapper på de stedene som ble for sterke, sier Hegre som var invitert utstiller av Norges Fotoforbund.

- Dette er en typisk norsk reaksjon. Her blir ikke fotografi oppfattet som kunst i det hele tatt. Men bildene hang jo oppe i to dager før arrangørene sa fra at dette ble for sterkt. En patetisk reaksjon, mener Hegre.

Fotomessas informasjonsleder Knut Førsund sier at det var reaksjoner fra utstillere og publikum som fikk dem til å ta affære.

- Det kan godt være at vi har reagert feil, men vi ønsker å ta hensyn til reaksjonene. At vi ville fjerne bildene var en reaksjon på denne responsen.

- Hvor mange har reagert, og hva reagerte de på?

- Har du sett bildene?

- Ja.

- Da er det jo ganske åpenbart. Det var et innsyn i kvinnens underliv som virket sterkt på mennesker som har sett det. Hvor mange det er har jeg ikke oversikt over.

SENSURERT: Fotografen Petter Hegre fikk «My Wife»-utstillingen sin sensurert i Oslo Spektrum.Foto: ROBERT S. EIK