Fotpleie-erotikk vant Dårlig Sexprisen

Den britiske forfatteren Wendy Perriam har vunnet en av bokbransjens minst ettertraktede litteraturpriser. Hun er tildelt årets «Bad Sex Award» for usedvanlig lite stimulerende sexskildringer.

Perriams fotpleieroman «Tread Softly» (»Trå Varsomt») var en uventet vinner i et felt som inneholdt bøker av litterære kjendiser som Nicholas Coleridge, Ethan Hawke og Will Self. Men etter å ha vært nominert tre ganger før, gikk Perriam helt til topps denne gangen.

Dårlig Sexprisen utdeles av redaksjonen i det litterære tidsskriftet Literary Review. Den ble innstiftet i 1993 av Literary Reviews nå avdøde redaktør Auberon Waugh - sønn av forfatteren og esteten Evelyn «Gjensyn med Brideshead» Waugh - og den kjente litteraturkritikeren Rhoda Koenig.

Høye krav

Ifølge statuttene skal prisen brukes til «å rette oppmerksomhet mot den plumpe, smakløse og ofte lettvinte bruken av overflødige seksuelle skildringer i den moderne roman, samt å oppmuntre forfattere til å avstå fra slik bruk». Vinneren må med andre ord ikke bare slenge om seg med tabuord, her duger bare den grundige og gjennomførte smakløshet.

Wendy Perriam har virkelig lagt seg i selen, om ikke andre steder, for å oppfylle juryens krav.

- Hun lukket øynene, og så hans sirupskaramellmørke øyne stirre ned mot seg. Eiendommelig nok var han kledd i nålestripet dress, samtidig som han var naken. Nålestriper er så erotiske, heter det ett sted i «Tread Softly».

Boken handler om en kvinne som fantaserer om fotpleieren sin, og det er denne fotpleieren som er den dresskledde nakne.

- Det er første gang vi har lest om nålestripete kjønnsorganer, sier en imponert Richard Posner i Literary Review til den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider (http://www.news.bbc.co.uk).

Avansert teknikk?

Han innrømmer samtidig at juryen ikke riktig vet hva nålestripete kjønnsorganer er for noe, og at den ikke er sikker på om den vil vite det. Juryens medlemmer kan også styre sin nysgjerrighet når det gjelder spørsmålet om hvorvidt «dorsal subluksasjon» er en spesielt avansert seksuell teknikk, eller bare fagspråk blant fotpleiere, framholder Posner.

- Jeg er svært overrasket over denne seieren, spesielt ettersom jeg var mer opptatt av å skildre følgene av en mislykket operasjon i en stortå enn av erotikk, sier Wendy Perriam til London-avisen The Guardian.

- Jeg har aldri vunnet noe før, bortsett fra en bibel jeg fikk fordi jeg var så flink i religionslære på skolen, tilføyer hun lykkelig.

Utmerkelsen som Perriam nå er tildelt, omfatter ikke noe pengebeløp, Men hun får en statuett, et kunstverk som ifølge fagfolk er «en halvabstrakt fremstilling av seksuelle handlinger på 1950-tallet».

(NTB)