Fotsatt fin fart framover

Å vokse opp i offentlighet kan være en prøvelse. For Maria Mena (18) høres det ut til å være en artistisk nødvendighet.

CD: Maria Menas debutalbum «Another Phase» fra to år tilbake fikk mange hyggelige klapp på skuldra, men var et førstereis av ganske typisk karakter: et par-tre flotte låter, litt snill produksjon, flat spenningskurve og endimensjonale vokalprestasjoner.

Feit start

«Mellow» er et langt mer fullendt album. Maria er blitt betydelig tynnere siden sist, men annenplata er et tjukkere og saftigere stykke musikk på flere måter.

Albumåpninga er for eksempel av typen pang: «What's Another Day» begynner foruroligende balladeaktig, men strekker seg opp mot et fartsfylt, «vind-i-håret»-aktig Alanis-nivå. «Just A Little Bit» er en sterkt personlig selvutviklingshymne med en nydelig refrengmelodi og akkurat passe strømlinjeformet amerikansk radiorockproduksjon. Og så har vi singelen «You're The Only One» , som riktignok har et småirriterende snakkevers, men som byr på det fineste norske poprefrenget siden Lene Marlins «You Weren't There».

Sår og tøff

Tekstmessig snakker vi fortsatt om ei ung jente som virkelig flytter oppveksten sin ut i offentligheten. Hun transkriberer hjertet sitt like mye som på debuten, men der hun før kunne bikke over i ren sutring, klarer hun nå å balansere sårbarhet og tøffhet på en måte som gjør henne enda mer interessant og tiltalende som låtskriver.

Marias nasale stemme er noe av en acquired taste , men det er ingen tvil om at hun tør å bruke den mer og bedre denne gangen. Hun har en vibrerende nerve i framføringen som treffer deg hardere enn mange av hennes jevnaldrende (type Marlin og Michelle Branch). Kanskje fordi den er litt dypere og mørkere på en soulsangermåte, eller fordi den ikke pakkes inn i kjølige studioeffekter. Kombinert med jevnere låtmateriale og en produksjon som sparker hardere og tør å være stor og småpompøs uten å bli hul, er «Mellow» (pussig tittel for ei såpass fartsfylt plate, forresten) blitt ei plate som lover gode ting for framtida.