Angrepet på Kongressen:

- Fox har kastet bensin på bålet

Fox News beskyldes for å rettferdiggjøre opprøret på Capitol Hill.

BUDSKAP: - Vi må slåss som et helvete, sier Donald Trump til sine tilhengere. Video: AP Vis mer
Publisert

Foran flere tusen oppmøtte tilhengere i Washington D.C. onsdag gjentok Donald Trump anklagene om valgfusk og sa han aldri vil gi seg. Han oppfordret de oppmøtte til å dra til kongressbygningen Capitol Hill i USAs hovedstad. På bakgrunn av seansen beskyldes den avtroppende presidenten for oppvigleri.

- Man tar aldri tilbake landet ved svakhet, bare ved styrke. Du må vise styrke, og du må være sterk, sa Trump.

Nå får også nyhetskanalen Fox News kritikk for det samme.

Nær Trump

Onsdag satte flere høytstående Fox News-personligheter spørsmålstegn ved valgresultatets legitimitet, skriver CNN.

Det er spesielt Sean Hannity og hans program «Hannity» som får kritikk.

- I kveld burde alle amerikanere være sinte og bekymret over hva som skjedde under dette valget, sa Hannity i sitt program.

Fox-programlederen har i en årrekke vært nær Trump.

- Stoler du på det som skjedde under dette valget? Tror du på at resultatet er riktig? Tror du at dette var et fritt og rettferdig valg? spurte Hannity sine seere.

STOR INNFLYTELSE: Under et valgkamparrangement i oktober fulgte Trump-tilhengere med på Sean Hannitys sending. Hans program får kritikk for å rettferdigjort opprøret ved Capitol Hill. Foto: AFP/NTB.
STOR INNFLYTELSE: Under et valgkamparrangement i oktober fulgte Trump-tilhengere med på Sean Hannitys sending. Hans program får kritikk for å rettferdigjort opprøret ved Capitol Hill. Foto: AFP/NTB. Vis mer

- Bensin på bålet

Hannity har ikke vært alene om å spre falske påstander om valgresultatet. Andre topprofiler ved kanalen, Tucker Carlson og Laura Ingraham, gjestet Hannitys program onsdag, hvor de også sådde tvil om valget hadde gått riktig for seg.

Fox News har overfor CNN ikke ønsket å kommentere hva de mener om de svært kontroversielle uttalelsene fra deres mest profilerte programledere.

Forsker ved Universitetet i Bergen, Erik Knudsen, presiserer overfor Dagbladet at det er vanskelig å si noe om Fox News' effekt uten å ha studert det empirisk.

- Det er vanskelig å skille høna og egget. Men når det er sagt, Fox har ikke bidratt til å forhindre dette. De har kastet bensin på bålet. Selv om bålet er der, gjør ikke bensinen at bålet roer seg, sier Knudsen til Dagbladet.

- Bidratt til rettferdiggjøring

Erik Knudsen mener at det spesielt er Fox News' talkshow som «Hannity» som har bidratt til å spre konspirasjonsteorier.

- Vi vet jo en del om skjevhetene i folks nyhetsbruk i USA. De som stilte opp på opptøyene, har nok ikke CNN eller andre ikke-konservative nyhetskanaler som sin hovedkilde. Mennesker har en tendens til å søke informasjon som støtter ens eget verdensbilde. På disse talkshowene på Fox får som regel Trump-tilhengere bekreftet sitt verdensbilde, sier Knudsen.

BENSIN PÅ BÅLET: Erik Knudsen, forsker ved Universitetet i Bergen, mener Fox kan ha bidratt til å rettferdiggjøre Trump-tilhengernes opprør. Foto: UiB
BENSIN PÅ BÅLET: Erik Knudsen, forsker ved Universitetet i Bergen, mener Fox kan ha bidratt til å rettferdiggjøre Trump-tilhengernes opprør. Foto: UiB Vis mer

- Programmene presenterer i liten grad motstridende syn, og på den måten kan Fox ha bidratt til å rettferdiggjøre opprøret. Trump-tilhengerne som ser mye på talkshowene på Fox, har ikke blitt fortalt så mye annet enn at valget er stjålet, fortsetter han.

Han forklarer at Fox News' talkshow går under kategorien «meninger», og ikke presenterer nyheter. På den måten kamuflerer de seg bak kommentarjournalistikken, og står friere etisk.

- Jeg tror nok ikke at de kan stilles som medansvarlige for opprøret. Med de har jo et ansvar, og hvis man nå gjennom empirisk forskning finner at disse talkshowene bidro til eller var tunga på vekten for at opptøyene fant sted, vil det nok komme reaksjoner og en opprydning innad i redaksjonene, mener Knudsen.

TRUMP: USA-korrespondent Vegard Kvaale forklarer hva som skal til for å fjerne Donald Trump som president. Reporter: Øystein Kvaale Vis mer

- I sjokk

- Jeg er i sjokk over det jeg ser, sa Fox-nyhetsanker Martha MacCallum da kanalen sendte bildene fra opprøret på Capitol Hill.

CNN-kommentator, Oliver Darcy, mener at ingen burde være i sjokk - spesielt ikke noen som jobber hos Fox.

- Scenene som utspilte seg på onsdag, var en naturlig konsekvens av løgnene og konspirasjonsteoriene vedrørende presidentvalget, som Trump-tilhengere i ukevis har blitt matet med. Eksperter har advart mot desinformasjonen om valgresultat, og at det kan føre til vold. Men mange høyrevridde mediehus valgte å ikke lytte, og Fox News var blant dem, skriver Darcy i en kommentar.

Tonen endret seg

Klokka 14.22 onsdag, amerikansk tid, var situasjonen ved Kongressen fremdeles rolig nok til at Fox News-korrespondent Griff Jenkins kunne observere:

- Det har vært rolig, burde jeg påpeke. Alt vi har sett så langt, har ikke vært annet enn fredelig, sa han ifølge The Washington Post.

Hans ankerkollega Martha MacCallum beskrev tidlig angrepet på bygningen som «en enorm seier for disse demonstrantene» fordi de hadde forstyrret en prosess som Trump hadde motsatt seg.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer