Fox News-profil kaller barnefengsel «sommerleir» på lufta

- Et absolutt bunnpunkt, sier norsk ekspert.

KRITISERES: Fox News-kommentator Laura Ingraham får kritikk for det som oppfattes som feilaktige beskrivelser av USAs mye diskuterte interneringsleirer for barn. Video: Fox News / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fox News-kommentator og programleder for kanalens nyhetsprogram «The Ingraham Angle», Laura Ingraham, får skarp kritikk for hvordan hun valgte å omtale USAs svært kontroversielle interneringsleirer for barn mandag kveld, skriver blant annet Deadline.

- Siden flere illegale immigranter strømmer over grensene, blir flere barn separert fra foreldrene sine, og midlertidig innkvartert i det som i praksis er sommerleirer. Eller som San Diego Union Tribune beskrev dem i dag, som kostskoler, sier Ingraham på lufta.

Sammenlikningen faller ikke i god jord hos statssekretæren i Minnesota, Steve Simon, som mener Ingraham bommer stygt.

- I dag kjørte jeg femåringen min til sommerleir. Det var ingen bur eller våpen der. Foreldre som meg visste at de ville få se barna sine igjen, skriver han.

- Blir kvalm

Uttalelsen får også en rekke amerikanske kultur- og mediaprofiler til å reagere sterkt.

- Laura Ingraham ender ikke i helvete, men i en «intens sauna», mener forfatter og journalist Anthony Breznican.

- Det er slike saker som gjør meg flau av å jobbe for dette selskapet, skriver film- og tv-skaperen bak blant annet tegneserien «Family Guy», Seth MacFarlane på Twitter.

Steve Levitan, en av skaperne av ABC-serien «Modern Family», sier seg enig med MacFarlane.

- Jeg blir kvalm over å jobbe i et selskap som har noe som helst å gjøre med Fox News. Dette tullet er det motsatte av hva «Modern Family» står for.

- Alle som er vitne til barn i bur som holdes som gisler og ikke kjenner på frykt eller blir rasende, er en fiende av alt USA burde stå for. Dette handler ikke om juss, men om moral, tvitrer regissør og produsent i NBC, Ken Olin.

Henviser til artikkel

Det nærmeste Ingraham har vært å kommentere kritikken, er ved å henvise til den samme artikkelen i avisa San Diego Union Tribune som hun refererte til på lufta.

«Mange elementer ved El Cajon-anlegget i San Diego for enslige barn som ankommer grensa i sør, virker som det man kan forvente av en kostskole. Det er klasserom, lekeområder med fotballmål og en medisinsk klinikk med superhelter som Wonder Woman, Superman og Hulken på veggene.», siterer kommentatoren på Twitter, uten videre forklaring.

Ingraham er ikke den eneste Fox News-kommentatoren som møter motbør. En annen uttalelse på kanalen fra sist søndag fanget oppmerksomheten til The Washington Post, som beskylder den den konservative kommentatoren Ann Coulter for å spre konspirasjonsteorier.

- Barna er skuespillere

Coulter kommenterte sirkulerende videoer og bilder av gråtende barn som skilles fra foreldrene på grensa mellom USA og Mexico og settes i interneringsleirer.

- Disse gråtende og skrikende barneskuespillerne man ser på nyhetskanalene døgnet rundt, ikke fall for det president. Jeg blir veldig nervøs av at presidenten får nyhetene sine fra tv, sa Coulter på Fox News, ifølge Washington Post.

- Disse barna trenes. De får utlevert manus av liberalerne. Ikke fall for barneskuespillerne, fortsatte hun litt seinere.

Washington Post omtaler hvordan uttalelsene fikk stå uimotsagt av programleder Steve Hilton. Caulter klarte i ettertid ikke å dokumentere uttalelsene sine da hun ble konfrontert med dem av avisa, men skrev følgende i en e-post:

- Dersom de var genuine asylsøkere hadde de stoppet i Mexico. De hadde dratt til Guatemala eller Colombia. Men nei, de marsjeres til USA som et politisk våpen.

Steve Hilton forsvarte seg via en talsperson i Fox News:

- Jeg støtter ikke kommentarene hennes eller noe annet sagt av andre enn meg selv.

- Et bunnpunkt

Assisterende direktør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad, er sjokkert over uttalelsene til Ingraham og Caulter.

- Jeg blir helt målløs. Dette er kjempealvorlig og bekymringsfullt og utgjør et absolutt bunnpunkt blant mange bunnpunkter. Det ligger en form for dehumanisering i denne type uttalelser, som vitner om manglende respekt for barns grunnleggende menneskeverd. Dette minner mistenkelig om retorikk vi gjenkjenner fra mørke deler av verdenshistorien.

- JEG BLIR MÅLLØS: Sier assisterende direktør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- JEG BLIR MÅLLØS: Sier assisterende direktør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Mestad mener barneinterneringen til Trump-administrasjonen eksponerer et systemproblem.

- Det kreves mange mennesker for implementere en slik politikk. Dette har pågått en stund, og gir derfor grunn til bekymring for om eksisterende rettsstatsstrukturer i USA virker effektivt nok, sier hun og fortsetter:

- Domstoler må på banen

- Påstandene på Fox News viser betydningen av å få klarlagt enda bedre hva som faktisk foregår, slik at utsagnene effektivt kan imøtegås. Man trenger flere situasjonsbeskrivelser. Derfor er det så viktig at uavhengige domstoler snarest tar ordentlig stilling til lovligheten av denne praksisen.

Ifølge Mestad er det fremmet et massesøksmål om interneringen utgjør brudd på den grunnlovsbeskyttede retten til frihet.

- Ved siden av det skrikende behovet for rettsavklaring, har domstolen også en viktig funksjon i å klarlegge de faktiske forholdene for å kunne dementere slike falske påstander. I den pågående kampen om sannheten som utsagnene reflekterer, er også denne delen av domstolenes funksjon viktig.

USA får kritikk

USAs justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.

Fredag opplyste amerikanske sikkerhetsdepartementet om at fra midten av april til utgangen av mai ble nærmere 2000 barn tvangsseparert fra migrantforeldre eller omsorgspersoner.

Trump har blitt kritisert i media, av både republikanere og demokrater, og av tidligere førstedame Laura Bush. FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein sluttet seg mandag til kritikerne.

- Det er samvittighetsløst når en stat forsøker å avskrekke foreldrene ved å utsette barn for slik mishandling, sa han under åpningen av FNs menneskerettighetsråds ordinære sesjon i Genève.

Trump-administrasjonen har forsvart den nye nulltoleransen i immigrantpolitikken som et nødvendig onde, nødvendig for USAs grensesikkerhet. At barn interneres når foreldrene fengsles, er en konsekvens av foreldrenes valg, og skal fungere avskrekkende for andre som håper på en bedre framtid i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer