KOMMENTARER

Foxy Moxys prosjekt

Revolusjonen er avlyst under Bjørnar Moxnes. Det gjør Rødt til et viktigere parti enn før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Rødts partileder har deltatt i et reality-program innspilt på Gran Canaria, bor i stor villa på Nordstrand, vil stryke kommunisme fra prinsipp-programmet og høres mer ut som Martin Kolberg enn som Pål Steigan. Bjørnar Moxnes har en stil og et utseende som skiller seg skarpt fra forgjengerne, det har gitt ham kallenavnet «Foxy Moxy» og en status som «poster boy» for ytre venstre. Han har en evne til å vekke engasjement som akkurat nå best kan sammenliknes med Lan Marie Nguyen Berg og Sylvi Listhaug.

Det er hans evne til å plukke politiske vinnersaker og evnen til å kommunisere dem som har skapt mye av grunnlaget for helgas rekordstore Rødt-landsmøte. Nå prøver han også å kvitte seg med det antidemokratiske tankegodset i partiets arv.

Partilederens tale til landsmøtet fredag ble introdusert med en serie skryteklipp av realpolitiske gjennomslag. Som partiets enslige representant har Moxnes fått med seg stortingsflertallet på innstramminger i bemanningsbransjen, å utrede konsekvensene av kutt i luftambulansen i nord og mistillitsforslaget mot nevnte Listhaug. Over skjermen flimret bilder av Erna Solberg som beskrev innstrammingene som sitt store nederlag, bilder fra Olemic Thommessen og Sylvi Listhaugs avganger og selvfølgelig noen av Moxnes´ mest hardtslående utsagn fra Stortingets talerstol.

Salen humret og klappet. Delegatene har grunn til å føle hornmusikk i brystet for tida.

Dette er det første Rødt-landsmøtet på konferansehotell, med hele pressen representert. Partiet ligger rekordhøyt på meningsmålingene, på Dagbladets siste måling 4,5 prosent. Partiet har fått 150 prosent flere medlemmer på bare to år, og de nye medlemmene representerer bredere lag av befolkningen enn de gamle – både geografisk, aldersmessig og sosioøkonomisk.

Et annet tegn på framgangen er at angrepene mot Rødt fra høyresida blir stadig flere, og stadig sterkere. Arbeiderpartiet blir stadig oftere møtt med spørsmål om samarbeid med partiet ytterst til venstre.

Får Bjørnar Moxnes det som han vil, mister også Jonas Gahr Støre noen argumenter mot Rødt. Ap-lederen har tidligere stilt spørsmål ved Rødts demokratiske sinnelag og de mest radikale formuleringene i prinsipp-programmet.

Moxnes understreket på pressekonferansen før landsmøtet at han mener det er «mange år siden Rødt utvetydig slo fast vårt syn på demokrati og sosialisme. I den grad noe er språklig uklart, vil det bli retta opp».

Prinsipp-programmet er nemlig ikke like moderne som partilederen. Derfor skal Rødt nå vedta et nytt, bare fem år etter det forrige. Til sammenlikning har ikke Arbeiderpartiet revidert sitt prinsipp-program i min levetid.

Dette dreier seg ikke bare om retorikk, men om de mest grumsete delene av partiets ideologiske arv. I 2014 fjernet Rødt positive formuleringer om revolusjonene i Kina og Sovjet, alle referanser til våpen og satte inn nye ord om fred og demokrati. Helst vil Moxnes nå kvitte seg med ordene kommunisme, pamper og revolusjon.

Selv snakker Moxnes om Rødt som et nytt parti, men lite om forløperne AKP-ml og RV. Han omtaler velferdsreformer som revolusjoner, nådd helt uten våpen.

Noen av de andre delegatene har en annen retorikk. En tredel vil helst utsette hele endringen. Tidligere partileder i AKP Jorun Gulbrandsen er blant dem som kaller endringsforslagene for «høyredreining».

Moxnes er forberedt på å lide nederlag på enkelte punkter i voteringen søndag, og påstår derfor at han fint kan leve med begrepet kommunisme.

Den gruppen Rødt-medlemmer som har økt mest, er de med bakgrunn fra Arbeiderpartiet. Rødt har frontet motstanden mot EUs energibyrå ACER og sosial dumping som følge av fri arbeidsinnvandring fra Europa. Kampen mot Forskjells-Norge og de såkalte «velferdsprofitørene» er andre vinnersaker der Rødt nyter å kunne være tydeligere enn Ap.

Det er i dette bildet vi må tolke Moxnes ikke-krediterte sitering av Martin Kolberg ved innledningen av sin landsmøtetale: «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen. Fagbevegelsen er det kjæreste vi har».

Det er også fristende å mistenke Bjørnar Moxnes for i sitt stille sinn å applaudere Sylvi Listhaugs comeback i regjeringen. Han stilte mistillitsforslaget som felte henne. Men når hun nå inntar rollen som det han kaller «velferdsprofitørenes gallionsfigur», er det duket for nye tøffe dueller som vil tydeliggjøre forskjellene mellom de to partiene og kunne gagne dem begge.

Moxnes leder et parti med en antidemokratisk historie. Det er ikke bare Rødts retorikk han vil endre, det er denne tradisjonen han vil bryte. Kampen på landsmøtet står om nettopp denne arven, og det er denne endringen som er partilederens store prosjekt.

Jorun Gulbrandsen og de andre kritikerne har rett, det er en høyredreining. Den er helt avgjørende for Rødts suksess.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer