MISTER DRIFTSSTØTTE: Mehtab Afsar er generalsekretær i Islamsk Råd Norge, som mister statsstøtten. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
MISTER DRIFTSSTØTTE: Mehtab Afsar er generalsekretær i Islamsk Råd Norge, som mister statsstøtten. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Statsstøtte

FpU: Ingen skal få

Mange politikere har nærmest en ryggmargsrefleks for å kutte støtten til organisasjoner de ikke liker.

Meninger

Etter en turbulent tid endte regjeringen mandag med å stoppe driftsstøtten på 1,3 millioner til Islamsk Råd Norge. Avgjørelsen er åpenbart av prinsipiell karakter, når behandlingen av saken har kostet langt mer enn pengene som holdes tilbake.

Dagen etter kunne Aftenposten melde om at det var flertall i Stortinget for å kutte statsstøtten til Human Rights Service (HRS), ledet av den kontroversielle islamkritikeren, Hege Storhaug.

Også her er det snakk om et relativt lite pengebeløp på 1,8 millioner kroner.

For all del, jeg setter stor pris på ethvert tiltak som kan begrense statens utgifter, men det bør være en prinsipiell tilnærming til det.

Om meningsbærende organisasjoners eksistens skal være avhengig av hvem som sitter på flertallet, har demokratiet mislyktes.

Nei, løsningen er ikke å opprettholde støtten til alle. Den er kanskje heller å kutte støtten til alle organisasjoner som har blitt en utgiftspost på et offentlig budsjett.

Intensjonen er ikke å straffe organisasjonene. Tvert imot handler det om å gi makten tilbake til folket.

Det er uansett våre penger som går til å støtte disse organisasjonene. Da er det bare rett og rimelig at man har muligheten til å velge hvem du ønsker å støtte.

Om IRN og HRS har livets rett, får være opp til deres egne medlemmer og støttespillere å avgjøre. For min egen del ønsker jeg ikke at mine skattekroner skal finansiere noen av dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.