KRITISK: FpU-leder Atle Simonsen reagerer kraftig på Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgøs betalingsnekt etter momsrotet i forbindelse med bygging av Stavanger konserthus. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: FpU-leder Atle Simonsen reagerer kraftig på Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgøs betalingsnekt etter momsrotet i forbindelse med bygging av Stavanger konserthus. Foto: NTB ScanpixVis mer

FpU-lederen slakter Stavangers ordfører: - Det er som «Luksusfellen»

Ikke nådig i sin dom etter kulturhusrotet i byen.

(Dagbladet): 43 norske kulturhus står i fare for bli ilagt millionkrav fra Skatteetaten etter momsrot i forbindelse med byggeprosessen.

Stavanger konserthus og Kilden i Kristiansand er først ute i behandlingskøa, og kulturhusene har fått krav om henholdsvis 256 og 294 millioner kroner, noe ordførerne i kystbyene blånekter å betale. 

Høyre mener Arbeiderpartiet har skylda, mens Ap peker på kulturhusene selv

- Hvilke signal sender hun? FpU-leder Atle Simonsen reagerer kraftig på Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgøs (H) betalingsnekt.

- Jeg er veldig skuffet over ordførerens håndtering og uttalelser i denne saken. Hvilket signal er det ordføreren sender til unge i Stavanger når hun sier det er helt uaktuelt å betale regninger fra det offentlige? Gjelder denne valgfriheten når hun selv sender ut eiendomsskatteregning i høst, spør han.

Til Dagbladet har Sagen Helgø gått langt i å antyde at man ikke visste momssmellen kom. Det sier Simonsen ikke stemmer.

- Ledelsen i byggeorganisasjonen for nytt konserthus visste at en momsregning ville komme. Det har de fortalt oss personlig. Dette burde man da ha planlagt for ved å ta bort luksuselementer og få ned byggekostnaden, sier han og nevner et orgel til 16 millioner blant luksuselementene man ikke behøvde å unne seg.

Luksusfella Stavanger Simonsen sammenligner den økonomiske styringsdyktigheten i Stavanger med TV3-programmet «Luksusfellen» hvor sjokkerte økonomer hjelper privatpersoner få skikk på sin personlige økonomi. 

- Her har man brukt mye penger, bevisst lukket øynene, styrt i blinde og håpet på at det skulle gå over og at regningene ikke skulle komme. Slik oppførsel kjenner de fleste igjen fra TV-programmet «Luksusfellen», sier Simonsen, som også er nestleder i Frps bystyregruppe i Stavanger. 

Stavanger kommune trenger ifølge Simonsen blant annet å bygge et nytt sykehjem til 250 millioner kroner, noe han frykter kan bli droppet som følge av momssmellen.

Han sier eneste løsning nå er å øke leieprisene i kulturhuset kraftig, samtidig som han krever en umiddelbar granskning av hele konserthushistorikken i oljebyen.

Politiske poeng Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø fnyser av kritikken.

- Atle Simonsen forsøker nå å lage et billig politisk poeng ut av dette. Situasjonen er lik for en rekke kultur- og konserthus landet rundt, og Simonsen burde heller forsøke å hjelpe Stavanger kommune finne en løsning, sier hun og legger til:

- Han har vært imot det konserthuset fra dag én og nå vil ha lage politisk poeng ut av en alvorlig situasjon. 

Påstanden om uansvarlig økonomisk styring svarer Sagen Helgø slik:

- Vi har jobba i syv år for å få et svar fra Skatteetaten på hvordan denne momssituasjonen skulle ramme oss. Det som er kritikkverdig her er ikke vår styring, men at det tok så lang tid før vi fikk svar og at de rødgrønne laget en momskompensasjonslov som gjør saken verre, sier ordføreren. 

- Men burde ikke Stavanger kommune vise ansvar og akseptere kravet?

- Vi har fått et varsel om et krav, og da er det klart vi skal komme med et tilsvar. Frp burde være helt enig i at vi bør jobbe for å ikke betale skatt, det er de jo veldig opptatt av å ikke betale skatt i alle andre sammenhenger, sier hun .