KULTURKONKURRANSE: Montreal blir OL-by for kunst og kulturgrener i 2018. Her de kanadiske ballettdanserne Yoshiko Kamikusa og Zachary Rogers under en ballettkonkurranse i Finland. Foto: NTB Scanpix/ EPA/Markku Ojala
KULTURKONKURRANSE: Montreal blir OL-by for kunst og kulturgrener i 2018. Her de kanadiske ballettdanserne Yoshiko Kamikusa og Zachary Rogers under en ballettkonkurranse i Finland. Foto: NTB Scanpix/ EPA/Markku OjalaVis mer

Fra 2018 kan du vinne OL-medalje i dans, musikk eller dataspill

Klart for «kultur-OL» i Montreal.

Midt i de olympiske idrettslekene i Rio de Janeiro presenteres en litt annen type leker, som arrangeres i full skala for første gang i 2018.

ArtsGames, som profilerer seg som et OL for kunst og kultur, går av stabelen i Montreal om to år, og skal etter planen arrangeres i en ny by hvert andre år i åra framover.

Fem grener

Arrangørkomitéen IAC hevder at ArtsGames blir den første kulturkonkurransen med medaljer innen flere grener til nasjonale lag.

Den første utgaven er fordelt på fem hovedgrener med en mengde underkategorier: Dans, musikk, visuell kunst, litteratur og «mediekunst» som animasjon eller dataspill.

Utvalgte konkurranser verden rundt skal fungere som kvalifiseringsarenaer for potensielle deltakere.

Grunnlegger og sjef for det ambisiøse arrangementet, Sylvia Sweeney, har selv minner fra et OL i Montreal: I 1976 deltok hun som utøver på det kanadiske basketlandslaget da byen arrangerte sommer-OL.

Avmålt respons

Lars Hallvard Flæten er daglig leder for Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, som også arrangeres hvert annet år. Han er i utgangspunktet positiv til den kommende nyskapningen, og mener slike konkurranser kan være viktige for talenter som får utviklet og eksponert seg, så lenge arrangementet og utvelgelsesprosessen framstår som troverdig for publikum.

– Publikums dom og engasjement over arrangementet vil i siste instans være avgjørende. Publikum jakter etter nye stjerner. Dersom dette blir en nasjonal tvekamp mellom etablerte store stjerner blir det hele meningsløst, skriver Flæten i en e-post til Dagbladet.

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten er ikke umiddelbart entusiastisk, og mener det hviler noe gammelmodig over konseptet.

– I utgangspunktet burde jeg jo applaudere alle forsøk på å få kulturuttrykk opp og fram, men dette er ærlig talt det mest umoderne jeg har sett på mange år. Jeg har alltid vært skeptisk til forsøk på å sammenlikne sport og kunst, og sliter med konsepter der forskjellige kulturuttrykk konkurrerer mot hverandre, og man skal kåre én vinner. Det blir litt for likt Norske talenter. Og at det er bygd opp «etter samme modell som IOC», jeg fryser litt på ryggen her, det må jeg si.

Norsk sølvmedalje

Fra tidlig i historien til de moderne Olympiske lekene i 1912 og fram til 1948 inngikk faktisk flere kunstgrener som medaljekategorier. Da ble det konkurrert i «kunst inspirert av idrett» i fem grener: Arkitektur, musikk, billedkunst, skulpturkunst og litteratur.

Den eneste norske utmerkelsen i disse olympiske kunstgrenene kom under sommer-OL i Antwerpen i 1920:

Da vant Holger Sinding-Larsen sølvmedalje i arkitektur for sitt konsept for en gymnastikkskole. Sinding-Larsen er kanskje mer kjent for å ha tegnet blant annet Holmenkollen kapell, Universitetsbiblioteket og museumsbygningene på Tøyen, alle i Oslo.

De kunstneriske OL-grenene ble til slutt plukket vekk siden utøverne i de ulike kunstfeltene ble ansett som profesjonelle, mens OL-utøvere som kjent skal ha status som amatører. Det er fremdeles vanlig at arrangørbyer også holder store kulturarrangementer mens idrettslekene pågår.