Du leser nå Dagbladet Pluss

Fra A til Å på 86 år

Det er 79 år siden de begynte å lage ordbok over det norske språk. Nå har de kommet til R.

SAKTE FRAMOVER: 1930: Arbeidet med Norsk ordbok startet. 1966: Bind 1 er ferdig. Det dekker A til «doktrinær». 1998: 68 år etter starten var de kommet til G. 2009: Bare 11 år seinere er teamet nå på R.  2014: Hvis alt går etter planen skal Norsk ordbok være ferdig om fem år.
SAKTE FRAMOVER: 1930: Arbeidet med Norsk ordbok startet. 1966: Bind 1 er ferdig. Det dekker A til «doktrinær». 1998: 68 år etter starten var de kommet til G. 2009: Bare 11 år seinere er teamet nå på R. 2014: Hvis alt går etter planen skal Norsk ordbok være ferdig om fem år.Vis mer

||| — Ja, det er Olaf Almenningen.

— Hallo, det er Magasinet igjen. Det er gått elleve år siden sist. Da var du kommet til G. Hvor er du nå?

— Ja, no er eg komen til P.

— Jøss! Da har det gått unna?

— Ja, det går mykje fortare no. Vi byrjar snart på S.

Institutt for lingvistiske og nordiske studier i Oslo tidlig fredag morgen. Så stille det er. Det surkler i en kaffetrakter. Trikken buldrer forbi så det rister i betongbygget. En mann glir taust gjennom gangen, forbi den bronsemalte gipsbysten av Ivar Aasen med brukket øre, og lukker seg inn på et kontor.

Men hvor er Olaf Almenningen? Der kommer i hvert fall prosjektdirektør Åse Wetås med to kaffekrus. Det er hun som har ansvaret for å sluttføre arbeidet med Norsk Ordbok; en komplett «ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftspråket».