UARTIKULERT URO: Mark Schultz (Channing Tatum), tidligere verdensmester og OL-mester i bryting, blir tauet inn av milliardæren John duPont (Steve Carell) i «Foxcatcher». For rollefigurene blir utfallet tragisk For skuespillerne vanker det stor anerkjennelse, og kanskje priser.
UARTIKULERT URO: Mark Schultz (Channing Tatum), tidligere verdensmester og OL-mester i bryting, blir tauet inn av milliardæren John duPont (Steve Carell) i «Foxcatcher». For rollefigurene blir utfallet tragisk For skuespillerne vanker det stor anerkjennelse, og kanskje priser.Vis mer

Fra A til B

Alfahannene og betahannene har begge gjort sitt innrykk i Cannes. De første vil tjene penger. De andre vil kanskje vinne priser.

Kommentar

De var på toppen av verden. Eller i alle fall på toppen av en tanks. Søndag lot Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger seg kjøre inn i Cannes i en minimilitærparade sammen med en kompisgjeng av fordums actionhelter, til sammenstimlede publikumsmasser og journalister som ikke la skjul på at det var barndommens idoler de nå stod overfor. Stallone og Schwarzenegger besøkte Filmfestivalen for å promotere «The Expendables 3», den tredje filmen i en serie som samler åttitallets mest kjente actionstjerner i samme univers.

Dette er menn som i flere tiår har hatt som jobb å lage filmer der de legemliggjør en maskulin fantasi. Det dreier seg om fantasien om den selvsikre, muskuløse alfahannen som handler fremfor å snakke og som lukter svette snarere enn parfyme. I møtet med presse og publikum fremstod Stallone og de andre som avslappede og tøysete. Spørsmål som prøvde å analysere denne spesifikke fremstillingen av mandighet, ble lett avfeid.

Selvsikkerheten skulle bli til usikkerhet, munterheten til angst. Tidligere denne uken hadde dramafilmen «Foxcatcher» premiere. «Foxcatcher» er basert på en sann historie om mangemillionæren John duPont, spilt av Steve Carell i filmen, som på åttitallet skjøt og drepte tidligere verdensmester og OL-vinner i bryting, Dave Schultz (Mark Ruffalo). Hovedpersonen er Daves yngre bror Mark (Channing Tatum), også han verdensmester og OL-vinner, og de hadde begge hatt duPont som sponsor og velgjører før tragedien var et faktum. Også Mark er en mann av få ord. Her virker det smertefullt ikke å kunne sette ord på det som er på innsiden.

«Foxcatcher» er et studium i maskulin uro. Til tross for sine meritter har Mark hele livet levd i skyggen av sin trygge, karismatiske bror. DuPont har ikke utrettet noe, alt han eier har han arvet. Nå vil han knytte til seg de som har lyktes med å bli vinnere og gjøre dem til avhengige klienter, og gi seg selv rollen som farsfigur og veileder. Også for ham er det Dave som er det virkelige trofeet, noe Mark sakte skjønner.

De to er betahanner som lever tett på en alfahann og liksom ikke klarer å akseptere at de ikke er som ham. De er som selvbevisste småborgere som ser lengselsfullt opp på det ubevisste aristokratiet. De forstår liksom ikke hvordan Dave kan ha sin naturlige autoritet, hvordan han er noe de aldri klarer å være selv om - og fordi - de prøver så hardt.

Fantasien er fremdeles det mest etterspurte. «Expendables 3» vil tjene masse penger. Det sobre dramaet «Foxcatcher» vil være avhengig av priser og gode kritikker for å nå ut. Men Cannes-priser er innenfor rekkevidde, og skuespillerne omtales allerede som Oscar-favoritter. Ofte er det roen som skaper entusiasme og uroen som gjør inntrykk.

Og hvem vet, kanskje er uroen å finne også bak muskelguttenes innbitt oppumpede muskler og standardiserte pilotbriller. Kanskje kan de også finne en flik av seg selv i de strevende mennene i «Foxcatcher».