Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra alvorsord til allsang med Hoel og Albrigtsen

- Noen gamle gubber som ikke følger med i historietimen.

Det ble allsang og dans da Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen stod på Julemusikant-scena på Egertorget i går ettermiddag. Med slagere som «Ei Hånd å holde i», «Brown Eyed Girl» og «Love the One You're With» var stemninga god både på og foran scena, tross det triste og kalde været i hovestaden denne dagen.

Men det var også tid til noen alvordsord fra de to artistene.

- Vi støtter de homofile og lesbiskes kamp for å bli godtatt som vanlige mennesker, vi støtter Frelsesarmeen i Norge også, men vi støtter ikke Armeen i det andre landet der det sitter noen gamle gubber som ikke følger med i historietimen. Sånn nå var det sagt, sa Hoel og Albrigtsen etter at første låt var fremført.

Jørn Hoel forteller til Dagbladet at han synes det er feil å kutte støtten til Frelsesarmeen dersom man er uenig i deres samfunnssyn, da dette vil gå utover dem som trenger støtten aller mest.

- Jeg føler at Frelsesarmeen gjør en veldig viktig jobb for folk som ikke har det like bra som vi andre har det. Den siste tida har det blitt kjent at en del artister har boikotta dette arrangementet, så jeg og Steinar prata sammen og fant ut at vi er helt enige i at de burde legge om politikken sin i forhold til de homofile og lesbiskes rettigheter. Likevel føler vi at hvis vi boikotter dette så går det bare utover de som trenger hjelp.

Barndomsvenner Hoel og Albrigtsen har jobba sammen i mange år, helt siden de to var barn og ville starte band sammen. Hoel tror tryggheten dem imellom er grunnen til at samarbeidet har fungert så bra.

FAR OG DATTER: Magnus Grønneberg og hans datter Hanna-Maria spilte sanger fra sitt samarbeidsalbum «I skyggen av en engel» under gårsdagens Julemusikanter-konsert. Foto: Anders Grønneberg
FAR OG DATTER: Magnus Grønneberg og hans datter Hanna-Maria spilte sanger fra sitt samarbeidsalbum «I skyggen av en engel» under gårsdagens Julemusikanter-konsert. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg tror det er sånn at de fleste mennesker har en veldig nær venn, som man føler en slags trygghet med. Og sånn er det med oss to, både menneskelig og musikalsk så er det akkurat «sånn» hver gang, og det er en veldig fin trygghet.

Hoel gav ut sin første plate i 1982, og siden den gang har han gitt ut en rekke prisbelønte album. Han forteller at det kan være vanskelig å skulle fornye seg som artist, og at hans interesse for ulike musikkstiler førte til at platene han har gitt ut har blitt veldig ulike. Men ikke når det gjelder til samarbeidet med Albrigtsen:

- Det jeg og Steinar gjør sammen er liksom akkuratt sånn vi er sammen. Det var en musiker som sa at vi var som siamesiske tvillinger. Vi har ikke øvd før, vi springer bare opp på scena, tar tak i gitarene, begynner å spille og er veldig samspilte. Det er en veldig artig følelse som musiker å oppleve akkurat det.

Far og datter Grønneberg Også Magnus Grønneberg, kjent fra bandet CC Cowboys, og hans datter Hanna-Maria hadde funnet veien til Egertorget denne ettermiddagen. De har nylig laget årets julelåt til inntekt for Frelsesarmeen, «Tenn våre lys», og forteller at det var en utfordring å skulle lage en julesang, for aller første gang:

- Vi ble jo spurt av Frelsesarmeen og da var det bare å klinke til. Men det er jo ikke dette jeg driver med til vanlig, så det var helt nytt  og en utfordring å skulle skrive en julelåt, sier Magnus Grønneberg og fortsetter:

- Det er mye lettere å si ja. Du sier ja i april også plutselig kommer september og du har ikke begynt enda. Fotballsanger og julesanger, sånne konseptsanger generelt er ganske vrient egentlig. Men vi fikk det til og kom i mål.

Viktig å gi Far og datter er glad for at de fikk muligheten til å hjelpe de som har det vanskelig ved å spille på Frelsesarmeens Julemusikanter-konsert:

SANG MED: Publikum sang med da Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen opptrådte på Egertorget i Oslo i går ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg
SANG MED: Publikum sang med da Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen opptrådte på Egertorget i Oslo i går ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Man har så lyst til å bidra og hjelpe til, men som enkeltmenneske så er det vanskelig å skulle dra i gang ting, ha tid, tenke ut noe smart, alt det der. Men så gir man jo et godt bidrag ved å hjelpe hjelpeorganisasjoner. Da er det så mye lettere å komme til når man kan bruke deres verktøy og kontakter, Sier Magnus Grønneberg.

Også datter Hanna-Maria er enig i at det er viktig å gi - spesielt nå i jula:

- Jula er en høytid jeg har et veldig godt forhold til, men det er også en vond tid på mange måter, så det er veldig meningsfullt å kunne bidra her i dag. Meninga med jula er vel det å være glad for det man har, og gi til andre.