Fra «Amadeus» til Goya

Filmteamet bak «Amadeus», Milos Forman og Saul Zaentz, møtes igjen til dyst med en ny film om maleren Goya.

Milos Forman og Saul Zaentz har laget to meget suksessrike filmer sammen, «Gjøkeredet» (1975) og «Amadeus» (1984). Begge filmene ble belønnet med Oscar for beste film og beste regissør. Etter slike suksesser kan man spør seg om hvorfor de to ikke har samarbeidet mer. Men på den andre siden - hvorfor utfordre skjebnen?

- Selv om vi ser hverandre ofte i løpet av et år, virker det som at hjernene våre møtes hvert femtende år eller noe slikt, sier Milos Forman til ScreenDaily.

Film om Goya

Idéen til filmen om maleren Goya ble født i ett av de unike øyeblikkene da hjernene til Forman og Zaentz støtte sammen.

- Ideen til Goya-filmen ble født for fire år siden da vi møttes og alt bare klaffet, sier Forman. Michael Weller, som skrev manuset til Forman-filmene «Hair» (1979) og «Ragtime» (1981), arbeider for tida med manuset til filmen. Innspillingen skal starte våren eller sommeren 2002 i Spania. Rollene er på langt nær besatt ennå.

Saul Zaentz skal først produsere ferdig «The Seven Deadly Sins», en komedie regissert av veteranen Stanley Donen.

Milos Forman

Milos Forman er en av vår tids store regissører, selv om han bare har regissert syv filmer. Hans siste film var Jim Carrey-filmen «Man on the Moon» fra 1999. Før det lagde han den skandaleomsuste filmen om Hustler-utgiveren Larry Flynt i 1996, med Woody Harrelson i tittelrollen.

Milos Forman er født i Tsjekkoslovakia i 1932. Han gikk på filmskolen i Praha før han startet sin karriere som filmskaper. Under Praha-opprøret i 1968 forlot Forman Europa til fordel for USA.

Hans amerikanske debutfilm ble «Taking Off» i 1971, og suksessen kom med «Gjøkeredet» i 1975. Filmen fikk fem Oscar-statuetter.

Maleren Goya

Den spanske maleren Francisco de Goya satte sine spor i kunshistorien mellom 1746 og 1828. Det er lite i hans biografi som sier noe om hans innerste natur, men det er selvsagt fristende å trekke paralleller fra hans intense malerier til hans personlighet og at de reflekterer en rebelsk natur.

Hans kunst er enormt variert, og tematisk har han tatt for seg alt fra dagliglivets små og store hendelser til politiske- og sosiale opprør og krigens grusomheter. Han hadde ingen direkte etterfølgere, men store romantiske og impresjonistiske malere, for eksempel Eughne Delacroix, var en av hans store beundrere.

GOYA Et eksempel på Goyas arbeider.
TO HODER:Saul Zaentz og Milos Forman