Fra anklager om sexpress til syreangrep: Dette er Bolsjojballettens verste skandaler

Alt har ikke vært så glamorøst ved Bolsjojballetten.

IKKE BARE GLAMORØST: Bolsjojballetten har i senere tid blitt kjent for å ha mye inntriger innad, og mottatt en rekke anklager om seksuell trakassering. Foto: NTB Scanpix
IKKE BARE GLAMORØST: Bolsjojballetten har i senere tid blitt kjent for å ha mye inntriger innad, og mottatt en rekke anklager om seksuell trakassering. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I lys av Weinstein-skandalen i USA, som har ført til at en rekke anklager om seksuell trakassering har kommet fram, har også tidligere anklager fra den russiske bolsjojballetten blitt trukket fram igjen.

Bolsjojballetten ved det pompøse Bolsjojteateret i Moskva er et av verdens fremste og eldste ballettkompanier. Bolsjoj har dyrket mange ballettstjerner, men har også etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler.

- Et stort horehus

VERDENSBERØMTE: Bolsjojballetten har reist verden rundt med sine forestillinger. Foto: NTB Scanpix
VERDENSBERØMTE: Bolsjojballetten har reist verden rundt med sine forestillinger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prima ballerina Anastasia Volochkova anklaget i 2013 balletten for å være et «stort horehus» der danserne ble presset eller oppfordret til å ha sex med teatrets oligarker.

Til The Daily Beast forteller Volochkova om gallaer som ble arrangert for ballerinaene og Russlands rikeste menn for å få flere sponsorer. Hun og andre dansere har sagt at det var en frykt for å miste rollene sine dersom de ikke gikk til sengs med sponsorene.

- Dersom man spurte hva som skjedde om de nektet, fikk man svar om at man ikke fikk være med på turné.

Siri Aarset johansen, kunstnerisk leder ved den norske ballett, sier til Dagbladet at hun ikke hørte om noe liknende da hun studerte ved The Bolshoi Ballet Academy.

- Akademiet var i et annet bygg enn det kompaniet holdt til i, så jeg hadde ikke noe direkte kontakt med dem. Men det var aldri noe snakk om det, og jeg tror det er veldig individuelt hvordan man opplever sin karriere i Bolsjoj-kompaniet. På skolen var miljøet veldig bra, og vi hadde gode pedagoger, sier Aarset Johansen.

Aarset Johansen er den første fra Skandinavia som har studert ved Bolsjoj-akademiet. Hun sier at ballett går mye på smak og behag.

- Selv om man ser på tekniske ferdigheter går det også mye på personlige forhold og kjemi. En danser kan gjøre det dårlig i et kompani, og ha stor suksess i et annet, sier Aarset Johansen.

STJERNEDANSER: Anastasia Volochkova var en av Bolsjojballettens største stjerner før hun fikk sparken i 2003. Foto: AP Photo/ Interpress
STJERNEDANSER: Anastasia Volochkova var en av Bolsjojballettens største stjerner før hun fikk sparken i 2003. Foto: AP Photo/ Interpress Vis mer

Tung byrde for Bolsjoj

Enkelte mener at Anastasia Volochkova kan ha kommet med disse anklagene på bakgrunn av hennes trøblete forhold med teateret. I 2003 ble det nemlig mye oppstyr da stjernedanseren ble sparket fra Bolsjojteateret fordi hun hadde blitt for tung. Det skjedde etter at Volochkovas mannlige dansepartner Yevgeny Ivanchenko angivelig skal ha blitt lagt inn på sykehus på grunn av en skade de mente han pådro seg etter å ha løftet ballerinaens «overvektige kropp».

Selv mente Volochkova at teaterets ledere konspirerte mot henne, og til og med forsøkte å få henne kastet ut av Russland.

- Teateret har gitt oss tre versjoner på hvorfor han er borte. Det ene var at han hadde blitt skadet fra dansingen, det andre fordi de ikke kunne finne han og det tredje at han var for syk, sa Volochkova til The Guardian like etter det ble kjent at hun var blitt sparket fra teateret.

Direktøren går av etter bilde-lekkasje

I 2011 ble en e-post med link til en nettside som viste pornografiske bilder av Bolsjojballettens direktør Gennady Yanin, sendt ut til tusenvis av russiske og utenlandske e-postadresser.

Hjemmesiden ble raskt tatt ned, men de seksuelle bildene av direktøren hadde nådd målet som ifølge flere russiske kritikere var å hindre Yanin fra å få stillingen som ny kunsterisk leder. Stillingen hadde nylig blitt ledig, og Yanin var en klar kandidat.

Yanin valgte å si opp jobben som direktør på Bolsjosteateret, skrev The Telegraph.

Hevnet kjæresten med syreangrep

DØMT: Pavel Dmitrichenko ble dømt til seks års fengselsstraff etter syreangrepet på Sergei Filin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
DØMT: Pavel Dmitrichenko ble dømt til seks års fengselsstraff etter syreangrepet på Sergei Filin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer

I 2013 ble daværende kunsteriske leder Sergej Filin angrepet med syre utenfor hjemmet sitt. Det var to maskerte menn som utførte angrepet som førte til at Filin fikk en tredjegradsforbrenning i ansiktet, nesten mistet synet og måtte gjennom flere operasjoner.

Etter hvert ble det kjent at det var Pavel Dmitrichenko, en av Bolsjojballettens egne stjernedansere, som hadde leid inn to andre menn til å utføre angrepet.

I retten forklarte Dmitrichenko at han ville straffe Filin for å ikke ha gitt kjæresten de rollene Dmitrichenko mente hun fortjente. Ballettdanseren anklaget også den gifte Filin for å ha delt ut roller til ballettdansere han skal ha hatt seksuelle forhold til, noe Filin benektet på det sterkeste.

Dmitrichenko fikk en fengselsstraff på seks år, men ble i fjor prøveløslatt grunnet god oppførsel etter kun å ha sonet tre og et halvt år. Ikke lenge etter løslatelsen var danseren tilbake ved balletten.

Ble presset for penger

ANGREPET: Slik så den kunstneriske lederen ut etter syreangrepet. Foto: Skjermdump
ANGREPET: Slik så den kunstneriske lederen ut etter syreangrepet. Foto: Skjermdump Vis mer

I november 2013 annonserte Joy Womack at hun forlot Bolsjojballetten. Womack er den første amerikaneren som ble uteksaminert fra The Bolshoi Ballet Academy og som fikk en kontrakt med balletten. Det var i 2009, da Womack kun var 15 år gammel.

Ballerinaen forlot Bolsjoj med anklager om at hun ble utpresset. En av direktørene, som Womack ikke ville navngi, skal ha krevd 10 000 dollar i bytte mot en solo-opptreden, ifølge The New York Times.

Utpressingen skal ha skjedd etter at Filin kom tilbake etter flere operasjoner på grunn av syreangrepet han ble utsatt for tidligere samme år.

Womack har også anklaget Bolsjojballetten for å være korrupt, gi roller basert på personlige forhold og unnlate å gi henne lønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer