Fra Bergen by til Cannes-debut

BERGEN (Dagbladet): Chris Thomas King har betalt en høy pris for å komme dit han er i dag. Men med ny cd og debut i Coen-brødrenes Cannes-film, ser det nå ut til å løsne for amerikaneren. Sist helg imponerte han stort under Ole Blues-festivalen.

Omtrent samtidig med at han lanserer sin åttende plate «Me, My Guitar And The Blues», debuterer King som skuespiller i «O Brother, Where Art Thou?». Brødrene Ethan og Joel Coen («Fargo», «Barton Fink») står bak filmen, der King (37) har en hovedrolle sammen med George Clooney, John Goodman, Holly Hunter og John Turturro. Filmen er tatt ut til hovedkonkurransen under Cannes-festivalen i mai.

Mistet flettene

King spiller Tommy Johnson (1896- 1956), deltabluesmannen som bl.a. skrev «Canned Heat Blues». Handlingen er lagt til 30-åra. Tre fanger rømmer fra et fengsel i Mississippi, og i et veikryss - crossroads - plukker de opp Tommy Johnson.

Siden handlingen er lagt så langt tilbake i tid, måtte King ofre noe for å få rollen. En ting er at vekta måtte ned, men de lange rastaflettene falt også for saksa.

- Jeg hadde nok ikke gjort det hvis det hadde vært en mindre rolle, sier King, som måtte venne seg til en helt ny image.

Ny plate

Chris Thomas King er sønn av bluesartisten Tabby Thomas, som har sin egen bluesklubb i Baton Rouge, Louisiana. Han bor nå i New Orleans, men har også tre år bak seg i København. Dit flyttet han da karrieren stoppet opp i 1992. King ble ansett som den nye Robert Cray, men gjorde én fatal feil. Ice-T hadde gitt ut låten «Cop Killer», og Warner fikk kalde føtter. King mikset nemlig blues og ræpp, og det ville ikke plateselskapene ha noe av. Nå har mange begynt å ta etter, men det koster å være banebryter.

Boikottet

- Jeg fikk beskjed om jeg ikke kunne gjøre noe sånt med bluesen, og festivalene boikottet meg. I Danmark fikk jeg hjelp til å utvikle stilen min, og i 1995 ga jeg ut «21st Century Blues...From Da Hood». Jeg måtte bare gjøre det jeg følte var riktig, sier King. - Ikke kompromisse.

I forbindelse med cd-utgivelsen pryder King forsiden på bluesbladet Blues Revues juninummer. Han er tatt inn i varmen igjen, og blir invitert til festivaler i USA.

- De er endelig klare for min stil. Men jeg måtte betale prisen, sier Chris Thomas King, som i kveld er tilbake på Den Stundesløse. Bergenserne nekter å gi slipp på sin nye livefavoritt.