Fra blues til Bach på Blå

Konserten kan fort vekk vise seg å bli en klubbklassiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den amerikanske pianisten Uri Caine åpnet sin Blå-konsert fredag kveld med en fingerflygende bluesimprovisasjon som fort ble til kraftfull, kokende triojazz etter hvert som kontrabassist Drew Gress og den frodige trommeslageren Ralph Peterson for alvor kom med i musiseringen.

Caine sneiet innom «'Round Midnight» før han hentet fram temaet i Mahlers «Ging heut Morgen übers Feld» fra «Lieder eines fahrenden Gesellen», og viste at en fin melodi alltid kan tjene som grunnlag for leken jazzimprovisasjon, uansett opphav. Mer bluesfundert høytrykkjazz fulgte, avløst av en lyrisk standardseanse der Peterson byttet ut stikkene med sordinert trompet.

Deretter plukket Caine fram arien fra Bachs «Goldbergvariasjonene» med klassisk klang i anslaget før han ledet trioen gjennom en avant-variasjon som salige J. Sebastian neppe hadde tenkt seg muligheten av. Et nikk til Fats Waller («Honeysuckle Rose») kostet han også på seg - og oss.

Uri Caine er en formidabel pianist og for tida en av jazzens mest spennende musikalske iscenesettere. Karrieren hans peker bratt oppover, han blir et stort navn i den forestående europeiske festivalsesongen, og vil deretter høyst sannsynlig bli for dyr for små arrangører. Vi 150 som fikk høre ham i en liten klubb ved Akerselva på en kald vinterkveld, fikk med oss en konsert som vil bli omtalt med andakt i framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer