Fra butikkjomfru til nasjonsbygger

Historien om Hulda Garborg er en norsk skapelsesberetning.

SENTRAL: Forfatter Arnhild Skre klarer i biografien om Hulda Garborg ifølge anmelderen å vise hvordan en sterk, insisterende og uhyre arbeidsom kvinne gjennom nasjonal identitetskamp klarte å skaffe seg en maktposisjon i en mannsstyrt utkantsivilisasjon i Europa. Illustrasjon fra boka.
SENTRAL: Forfatter Arnhild Skre klarer i biografien om Hulda Garborg ifølge anmelderen å vise hvordan en sterk, insisterende og uhyre arbeidsom kvinne gjennom nasjonal identitetskamp klarte å skaffe seg en maktposisjon i en mannsstyrt utkantsivilisasjon i Europa. Illustrasjon fra boka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det finnes knapt en mer norsk livsreise enn den Hulda Garborg foretok: Født på storgård ved Hamar, men faren gikk over ende etter et utsvevende liv og skilte seg fra moren.

Fattig oppvekst med skjør og krevende mor. Engasjerte seg i Arbeidersamfunnet som omsvermet fest og danseglad nihilist. Forelsker seg i den ti år eldre forfatteren Arne Garborg. De to må gifte seg etter at hun blir gravid med deres eneste barn.

Premissleverandør Så går Hulda Garborg på kort tid fra rollen som støttende og oppofrende hustru til selv å bli skribent, oversetter og forfatter.

For ikke å nevne premissleverandør med kokebøker, husflid, husstell, samt livstilreformator med Rousseau som ideal. Etablerer, for ikke å si oppfinner danseleik for ungdommen, løst basert på tradisjoner fra Færøyene.

Vil rense bunadene for bondefolks dårlige smak, tegner nye om nødvendig. Regnes som grunnleggeren av Det Norske Teatret. Skriver skuespill, regisserer og spiller selv.

Blir idol for ungdommen. Lever sånn passelig skilt og etablerer et nært forhold på fjern avstand til sin stadig deprimerte og/ eller nervesvake forfattermann. Avslutter sitt liv som husfrue i stor stil.

Perfekt bue Hulda Garborg følger gjennom livet en nærmest perfekt bue fra ung radikalisme til gammel reaksjon: Butikkjomfruen blir elitist, nihilisten støtter etableringen av Fedrelandslaget, den tidligere bohem støtter avholdssaken.

Republikaneren blir kommandør av Sankt Olavs orden. Den unge radikale ender med å lengte tilbake til det førindustrielle gårdsamfunnet.

Belyser Garborgs samtid Historikeren og kulturjournalisten Arnhild Skre har skrevet en imponerende biografi over dette hektiske kunstner og kvinnelivet.

Hun viser fin skrivekunst og innlevelse i sin behandling av unge Huldas barndom og oppvekst, men ettersom kildene vokser fram holder Skre seg tettere til dem.

Best er boka der Skre lykkes i å la Hulda Garborgs liv flettes sammen med og belyse hennes samtid.

Arnhild Skre har også noen fine analytiske partier. Den siden av sin skriveevne kunne hun gjerne benyttet mer i boka.

For inn imellom blir hun for nærsynt på kildene, vi følger nærmest Hulda Garborg fra tog til tog, fra brev til brev.

Forskjellsfeministen Men Skre gir oss et fascinerende kvinneportrett fra norsk fortid.

Fra butikkjomfru til nasjonsbygger

Hun viser hvor sentral Hulda Garborg var i etableringen av det norske, hun viser hvordan en sterk, insisterende og uhyre arbeidsom kvinne gjennom nasjonal identitetskamp klarte å skaffe seg en maktposisjon i en mannsstyrt utkantsivilisasjon i Europa.

Det klarte Hulda Garborg selv om hun som forskjellsfeminist hevdet å tro på de sterke menn som kunne forme sine kvinner.

Enda godt at hun fant seg Arne Garborg i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer