Fra Cannes til Bergen

Med Gulløve-vinneren fra Venezia, prisvinnere fra årets Cannes-festival, verdenspremiere på «Blair Witch 2» og en norsk skrekkfilm, vil Bergen Internasjonale Filmfestival fra 20. oktober hevde sin livets rett i festivallandskapet.

Festivalens leder, Tor Fosse, tror arrangementet kan få både nasjonal og internasjonal betydning - særlig ved at det satses på digital film og ny teknologi i programmet. Som er svært bredt, dekker nær sagt alle sjangrer og har en langt sterkere publikumsinnretning enn f.eks. Haugesund-festivalen.

Internasjonalt hovedprogram der Neil Labutes manusvinner fra Cannes, «Nurse Betty», konkurrerer med Guy Ritchies «Snatch», japaneren Sabus «Monday» og film fra Spania, Brasil, Frankrike og Kina, for å nevne en brøkdel.

Juryprogrammet viser mye film foreløpig uten kinodistribusjon, og tar sikte på å hjelpe disse fram i terrenget. På menyen: Edward Yangs regivinner fra Cannes, «Ett, to».

Dokumentarprogrammet ser lovende ut, noen av bidragene er hentet fra årets Berlin-festival, og byr bl.a. på «Den rosa trekanten», om de homofiles tragedie i nazistenes konsentrasjonsleirer. Se opp for «Mr. Death», amerikansk dokumentar om en mann som lever av og ånder for å utføre dødsstraffen i dagens USA.

I digitalprogrammet vises noe så sjeldent som en norsk skrekkfilm. «22» av Pål Aam og Eystein Hanssen forteller om en seriemorder som slår til den 22. i hver måned.

Sci-fi-entusiastene kan se fram til Fantasy-programmet, det blir nattvisninger hver bidige kveld og et garantert yrende uteliv.

VERDENSPREMIERE: «Blair Witch 2 - Book of Shadows» vises på Bergen Internasjonale Filmfestival.