MED EMMA: Vigdis Hjort er ute med romanen, "Arv og miljø", og den er en av mange som en vedkommende kommentator i Aftenposten mener er problematisk ettersom den baserer seg på deler av et levd liv. Her er Hjort sammen med hunden Emma, vi gjør oppmerksom på at vi ikke har spurt Emma om lov til å trykke dette bildet, sorry. Foto: Agnete Brun.
MED EMMA: Vigdis Hjort er ute med romanen, "Arv og miljø", og den er en av mange som en vedkommende kommentator i Aftenposten mener er problematisk ettersom den baserer seg på deler av et levd liv. Her er Hjort sammen med hunden Emma, vi gjør oppmerksom på at vi ikke har spurt Emma om lov til å trykke dette bildet, sorry. Foto: Agnete Brun.Vis mer

Fra Dante til vår Tante

Ikke skriv om noe du har opplevd, skriv om det som aldri er opplevd, skriv om været, vinden og losjakkene.

Kommentar

Aftenposten har dratt i gang en debatt om litteratur med retur fra eget liv. Nylig tok de for seg bruken av det virkelige liv innenfor det som kalles dikt og forbannet løgn. Og, det er kommet mange slike bøker siden Gud skapte verdens elendighet, og den snakkende slangen i Edens Hage (slangen vet hva den snakker om i motsetning til mange andre i samtiden som roper høyt fra toppen av Kunnskapens tre).

Ettersom denne skribent er feig, virrer vi oss ikke langt inn i den høyverdige salong av forfatter som nå tar til motmæle mot Aftenposten (avis eller pengemaskin?), men vil være en nøytral observatør, og derfor nevnes ikke navnet på anmelderen/kommentatoren i avisa som satte det hele i gang. Dette fordi vi ikke vil utsette vedkommende for den ekstrabelastning det kan bli med tanke på at vedkommende, som blant annet er svært kritisk til Vigdis Hjort i sin nyeste bok, «Arv og miljø» for hennes bruk av private dokumenter, kan være et psevdonym.

Avisa har sågar begått en høyst spesiell type gravejournalistikk ved å dokumentere at seremoniprogrammet fra begravelsen til Hjorths egen far er identisk med det som er beskrevet i boka hennes. Vi tror ikke aftenpusen får noen Skup-pris for akkurat denne journalistiske bragd, men har de kanskje gravd sin egen kulturgrav?

Kommentatoren som sagt være fiktiv eller også skrivende med base i eget liv, men vedkommende fikk først ganske mange klappsalver for artikkelen, men i det siste har motstanden vært pågående. I det dette ordskiftet er det en fornøyelse å lese visse profiler på Facebook.

Blant annet fra Klassekampens hovedanmelder, Tom Egil Hverven, som skriver: Trist at Aftenposten er 700 år for seint ute med å undersøke Dantes bruk av levende modeller i Den guddommelige komedie.

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen følger opp: Seier som Georg Johannesen sa så ofte: Eneste forskjellen mellom en lederartikkel eller en hvilken som helst artikkel i Aftenposten og lyrikk, er at lyrikk gjerne opptrer med ujevn høyremarg.

Johannesen har rett, selv om vi aldri helt har forstått hvorfor Aftenposten ikke oftere kjører ujevn høyremarg når for eksempel Harald Stanghelle kommenterer. Samtidig; Vi vet nøyaktig hvor skillet mellom litteratur og virkelighet går. Aftenposten kan rusle inn til til VG, bosatt i samme bygg, og der vil de klart skjønne hvor lille grensen går.

PS: Vi hører nå vekselvis på Koranen, Knerten og Bibelen på lydbok. Tre eventyrbøker, som er, etter det vi erfarer, den metaforiske sannhet om fem fisker, jomfruer i paradis og en levende trepinne (sic).