Fra en trolldomssak i Vardø

Dette er et utdrag fra en rettsprotokoll ved Vardø tingsted i 1653, og beskriver skjebnen til «heksa» Maritte Andersdatter:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Maritte var fra Rødøy på Helgelandskysten. Hun hadde vært tjenestejente på Senja før hun kom til Finnmark, der hun ble gift med fisker Oluff Rasmussen. Fra forhøret lille julaften 1652 går det frem at hun frivillig bekjenner at hun har lært sin trolldom hos kvinnen Eli på Senja. Etter å ha inngått en djevlepakt med Satan fikk hun tildelt tre tjenende demoner, to som hun brukte til å ri gjennom luften med, og en som hun brukte til å gjøre ondt med. På Senja drepte hun en mann ved å sette trolldom i mannens øl, hvorpå han straks falt om og døde. I Vardø forhekset hun Jon Jonssens skip fra Bergen slik at det forliste ved Kiberg i september 1651. Under trolldomsaksjonen mot skipet hadde hun og seks andre heksekvinner fra Vardø og Ekkersøy skapt seg om til en stor brottsjø som styrtet skipet. Hun var også med på å lage vinterstormen i Vardø i 1852. Maritte og de andre reiste stormen mot lensherren, da han ikke ville la dem slå så mye høy de ville på fastlandet. De hadde vinden i en sekk og slapp den løs. Stormen gjorde stor skade i Vardø. Etter å ha startet stormen brøt kvinnene seg inn i kjelleren til sorenskriveren der de om natta drakk vin og mjød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer