NY FUNKSJON:  Ole Paus skrev sangen "Mitt lille land" i forbindelse med EU-valget i 1994 - en debatt som delte nasjonen i to. Nå samler den oss i sorg.   Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NY FUNKSJON: Ole Paus skrev sangen "Mitt lille land" i forbindelse med EU-valget i 1994 - en debatt som delte nasjonen i to. Nå samler den oss i sorg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Fra EU-debatt til felles sørgesang

«Mitt lille land» ble opprinnelig skrevet i forbindelse med EU-valget i 1994. Nå samler den folket.

(Dagbladet): I 1994 skrev Ole Paus sangen «Mitt lille land» på oppdrag fra organisasjonen «Fra Nei til Ja». Det i forbindelse med EU-valget - en debatt som delte nasjonen i to.

I årene som fulgte har den nærmest fungert som et soundtrack for TV 2 Nyhetene. En rekke kjente artister har spilt den inn for å promotere kanalen. Siste kvinne ut er Maria Mena. Etter at hun la ut sin versjon på Internett, er «Mitt lille land» blitt brukt samlende i sorgen etter Anders Behring Breiviks herjinger i Oslo og på Utøya fredag.

Dermed fikk sangen en ny funksjon.

- Musikken og teksten er veldig åpen. Det er ingenting i den som er knyttet til et bestemt tidspunkt, det gjør at den kan tolkes på flere forskjellige måter, sier Even Ruud, professor i musikk ved Universitetet i Oslo.

- Ny funksjon «Til ungdommen» av Nordahl Grieg og «Ja, vi elsker» er også blitt sunget de siste dagene. Det blant annet under minnemarkeringen i Oslos gater på mandag. Flyers med «Til ungdommen» ble delt ut, og folkemassen brøt ut i spontan nasjonalsang.

SYMBOL:  Etter Maria Mena la ut sin versjon  av "Mitt lille land" på Internett, er sangen nærmest blitt et varmemerke for hendelsene og sorgen landet har vært gjennom den siste uka.  Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet
SYMBOL: Etter Maria Mena la ut sin versjon av "Mitt lille land" på Internett, er sangen nærmest blitt et varmemerke for hendelsene og sorgen landet har vært gjennom den siste uka. Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet Vis mer

I den nettbaserte musikkbutikken Itunes, er Herborg Kråkeviks versjon av Nordahl Greigs dikt fra 1936 den mest kjøpte. Ole Paus' «Mitt lille land» ligger på andreplass. De to sangene er også kommet inn med topplasseringer for nedlastbarmusikk hos både Platekompaniet og Wimp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Greigs dikt er nå helt løst fra det pasifistiske budskapet det hadde i mellomkrigstida. Dette handler først og fremst at man ikke låser seg fast i teksten. I Paus' sang er det det bitte lille landet som blir hjemsøkt. Det som var av ironi, er blitt borte. Den har fått en ny funksjon, sier Hans H. Skei, litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo.

Til tross for at Paus hadde en politisk agenda da han skrev sangen, mener musikkproffessor Ruud at utgangspunktet for sangene spiller liten rolle når de nå samler folket.

- Musikk får mening gjennom bruk. Når den brukes i en ny anledning, gir det ny mening. De som opplevde andre verdenskrig har antakeligvis et annet forhold til «Ja, vi elsker» enn de som ikke opplevde den, sier Ruud.

- Dette er gamle sanger. Hvorfor blir nettopp disse brukt?

- Det er sanger alle kan. Najonalsangen er et klart symbol, og noe som betyr noe for oss alle. Disse sangene gir oss en voldsom fellesskapsfølelse. I tillegg har de en takt og et innhold som er verdig, sier Ruud, som tror at «Mitt lille land» hjelper oss med å få utløp for sorgen, mens «Til ungdommen» fører oss sammen til kamp.

Ruud forteller at det er vanlig med meningsforflytning i sanger. Han trekker fram «We Shall Overcome», som ble brukt ac bevegelsen The African-American Civil Rights Movement, og Elton Johns «Candle in the Wind», som ble omskrevet i forbindelse med prinsesse Dianas død. 

- Soundtrack - Når det blir lagt bilder på sangene, får de en ny mening. Disse sangene blir som et soundtrack for situasjonen. Jeg tror de blir et varemerke for all framtid. Såpass sterkt er det, og så raskt går det, sier Elizabeth Hartmann, daglig leder i reklamebyrået Siste skrik.

Ole Paus ønsker ikke å kommentere hvordan sangen har forandret bruksområde de 17 årene den har eksistert.

SYNGER I SORGEN:  På mandag samlet rundt 200 000 personer seg i Oslos gater. På Rådhusplassen sang Maria Solheim "Mitt lille land". Mange av de frammøtte vil antakeligvis assosiere sangen med terror-angrepet den 22. juli.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
SYNGER I SORGEN: På mandag samlet rundt 200 000 personer seg i Oslos gater. På Rådhusplassen sang Maria Solheim "Mitt lille land". Mange av de frammøtte vil antakeligvis assosiere sangen med terror-angrepet den 22. juli. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer

- Det er helt uinteressant hva meg og mitt utgangspunkt var. Det eneste som betyr noe er om noen finner en form for trøst i den, sier Paus.

- SOUNDTRACK:  Elizabeth Hartmann mener at musikken vi har hørt og sangene vi har sunget, blir som et soundtrack for den siste uka, og at de vil bli vanskelige å skille de fra den 22. juli i ettertid.
- SOUNDTRACK: Elizabeth Hartmann mener at musikken vi har hørt og sangene vi har sunget, blir som et soundtrack for den siste uka, og at de vil bli vanskelige å skille de fra den 22. juli i ettertid. Vis mer