Fra EU-debatt til felles sørgesang

«Mitt lille land» ble opprinnelig skrevet i forbindelse med EU-valget i 1994. Nå samler den folket.

NY FUNKSJON:  Ole Paus skrev sangen "Mitt lille land" i forbindelse med EU-valget i 1994 - en debatt som delte nasjonen i to. Nå samler den oss i sorg.   Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NY FUNKSJON: Ole Paus skrev sangen "Mitt lille land" i forbindelse med EU-valget i 1994 - en debatt som delte nasjonen i to. Nå samler den oss i sorg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1994 skrev Ole Paus sangen «Mitt lille land» på oppdrag fra organisasjonen «Fra Nei til Ja». Det i forbindelse med EU-valget - en debatt som delte nasjonen i to.

I årene som fulgte har den nærmest fungert som et soundtrack for TV 2 Nyhetene. En rekke kjente artister har spilt den inn for å promotere kanalen. Siste kvinne ut er Maria Mena. Etter at hun la ut sin versjon på Internett, er «Mitt lille land» blitt brukt samlende i sorgen etter Anders Behring Breiviks herjinger i Oslo og på Utøya fredag.

Dermed fikk sangen en ny funksjon.

- Musikken og teksten er veldig åpen. Det er ingenting i den som er knyttet til et bestemt tidspunkt, det gjør at den kan tolkes på flere forskjellige måter, sier Even Ruud, professor i musikk ved Universitetet i Oslo.

- Ny funksjon «Til ungdommen» av Nordahl Grieg og «Ja, vi elsker» er også blitt sunget de siste dagene. Det blant annet under minnemarkeringen i Oslos gater på mandag. Flyers med «Til ungdommen» ble delt ut, og folkemassen brøt ut i spontan nasjonalsang.

I den nettbaserte musikkbutikken Itunes, er Herborg Kråkeviks versjon av Nordahl Greigs dikt fra 1936 den mest kjøpte. Ole Paus' «Mitt lille land» ligger på andreplass. De to sangene er også kommet inn med topplasseringer for nedlastbarmusikk hos både Platekompaniet og Wimp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer