Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra fantasillioner til cold turkey

Kremmernes junk.

PENGER. Mye for noen, lite for andre - men uansett ikke fantasillioner. Foto: Even Bast / Dagbladet
PENGER. Mye for noen, lite for andre - men uansett ikke fantasillioner. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Når hele innretningen av samfunnet, alle mål med våre liv, innordnes i kremmerlogikken som tilsier at billigst mulige varer skal selges dyrest mulig, blir vi alle junkier — avhengige av dop.

Enkeltmennesker, foreninger, selskap, kommuner og stater — alle blir avhengige av billig dop for å holde tritt med organismens krav: mer varer, mer tjenester, mer mer mer. Det stiftes gjeld for å holde varestrømmen i samfunnslegemets blodsystem gående.

Den totale gjeldsmengden pr. idag overstiger Onkel Skrue-begrepet fantasillioner — det er blitt marerittillioner.

Inn med livreima
Vår tids økonomiske situasjon, populært kalt krise, er visst totalt uoversiktlig, skal vi tro forvirrede pengedoktorer som i alle kanaler gir diagnoser. Mer junk er medisinen de skriver ut, det skal «sprøytes inn» nye milliarder ingensteds fra. Samfunnsorganismene skal stramme inn livreima på alle andre områder slik at gjelda kan fortsette sitt løpske løp, uten idé om hvordan den skal betjenes.

Dopdealerne er nådeløse, de godtar ikke nei for svar. Ingen vil lide tap. Iallfall ikke de som har makt bak sine fordringer. Heldigvis finnes det en levende motekspertise som anbefaler motsatt medisin:

Cold turkey, avrusning.

Pasienten, den syke økonomien, må bli rusfri før normal aktivitet kan gjenopptas. Giftkremmerne må ta tap, store utlånsorganismer må gå konkurs, selvmedisineringen må opphøre og medisinene tilbakeføres til apoteket, der de hører hjemme. Gjeld? Joda, men bare til utvortes bruk.

Alternative doktorer
Anton Christian Smedsvik er en av disse alternative doktorene som ser annerledes på de økonomiske sykdommene enn tradisjonell, økonomisk skolemedisin. Han tegner opp et omfattende, men ikke altfor pedantisk detaljert bilde av hvordan den ufattelige gjeldssvulsten har fått danne seg, med tall og grafer.

image: Fra fantasillioner til cold turkey

Våre vestlige stater har kapitulert for markedslogikk, og begynt å tro at alt kommer av seg sjøl. Produksjon er flyttet ut, landbruk ligger brakk, omsorgsbehov skyter i været. Og likevel konsumerer vi mer enn noensinne. Noe må skje.

Sykdomsinnsikt
Om Smedsvik har rette medisin, er ikke jeg den rette til å bedømme. Men at han gir meg sykdomsinnsikt med sin bok, er jeg takknemlig for.

Aldri før i historien har kremmere fått sette dagsorden for samfunnsutviklingen.

De har vært til stede, i utkanten av byen, rett utenfor byportene, og man har tolerert deres lettvinte omgang med sannheten, så lenge de har skaffet oss det nødvendige. Men å invitere dem inn i samfunnets cockpit? Det har man aldri prøvd, og det var ikke smart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!