Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra forfyllet prest på NRK til selvopptatt Disney-monster

Bjørn Eidsvåg med Disney-debut.

DISNEY-STJERNER: Bjørn Eidsvåg trodde aldri at han skulle jobbe med en Disney-film. –Jeg er stemmen til en selvopptatt krabbe, sier artisten - her sammen med skuespillerne som har stemmene til hovedrollefigurene, Nora Gjestvang (Vaiana), Jeppe Beck Laursen (Maui). Foto: Jacques Hvistendahl
DISNEY-STJERNER: Bjørn Eidsvåg trodde aldri at han skulle jobbe med en Disney-film. –Jeg er stemmen til en selvopptatt krabbe, sier artisten - her sammen med skuespillerne som har stemmene til hovedrollefigurene, Nora Gjestvang (Vaiana), Jeppe Beck Laursen (Maui). Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Bjørn Eidsvåg debuterer i Disneys nye storsatsing, animasjonsfilmen «Vaiana» - der han er et monster av en krabbe.

Disney-filmen fikk to Oscar-nominasjoner denne uka:

MONSTERKRABBE: Bjørn Eidsvåg har stemmen til monsteret Tamatoa.  Foto: Jacques Hvistendahl
MONSTERKRABBE: Bjørn Eidsvåg har stemmen til monsteret Tamatoa. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

For «Beste animasjon» og «Beste sang».

Noe helt nytt for Bjørn

Den kjente artisten har gjennom sine snart 63 år gjort mye forskjellig, men det å låne bort stemmen til film, er noe helt nytt.

- Jeg fikk en telefon fra Disney, og takket ja.

- Jeg møtte opp på audition og gjennomførte en stemmeprøve - og fikk jobben. Jeg trodde at jeg skulle synge, men det ble en del tale, også, sier Eidsvåg.

Dagbladet møter tre av dem som har de norske stemmene på «Vaiana», Nora Gjestvang (Vaiana), Jeppe Beck Laursen (Maui) og Bjørn Eidsvåg (Tamatoa).

Filmen handler om en stammeprinsessen Vaiana.

- Den unge kvinne har bein i nesa, hun er sta, sier Nora Gjestvang.

Nora som Vaiana

Vaiana har utferdstrang, og prinsessa forlater stillehavsøya hun og folket hennes bor på for å redde øya og verden. Hun skal føre en magisk stein over havet for å få slutt på en forbannelse.

- Jeg har spilt teater siden jeg var ti år.

PRINSESSE VAIANA: Nora Gjestvang (Vaiana).  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
PRINSESSE VAIANA: Nora Gjestvang (Vaiana). Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er blitt noen stemmejobber før - men aldri hatt en hovedrolle. Det har vært mye jobbing, sier Nora Gjestvang, som har stemmen til Vaiana.

Halvgud og viking

Den andre hovedrollen, halvguden Maui, er det skuespiller og stuntmann Jeppe Beck Laursen som har. 44-åringen forteller at han akkurat er ferdig med innspillingen av BBC Netflix-serien «The Last Kingdom».

- Der spiller jeg en grusom og barbarisk dansk viking.

- Det er annerledes enn å dubbe, som er vanskelige - med tanke på timing. Vi har jo ikke filmens originalstemme, sier Laursen.

Vanskelig med tale

Bjørn Eidsvåg trodde aldri at han noen gang i sitt liv skulle jobbe med en Disney-film.

- Trodde jeg bare skulle synge, og det var krevende nok det.

- Men det vanskeligste var snakkinga, å få talen til å fungere. Jeg fikk teaterstemme, den ble litt pompøs og jeg måtte bruke mye mer tid enn jeg hadde satt av. Jeg gikk i alle de amatørfellene man kan gå i, sier Eidsvåg.

Selvironisk Eidsvåg

Artisten spiller et monster av en krabbe som Vaiana og Maui må beseire. Krabba som Eidsvåg gir liv til, er glad i gull og glitter - og ikke minst smiger.

- En selvopptatt krabbe med store tanker om seg selv.

HALVGUD: Jeppe Beck Laursen er halvguden Maui.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HALVGUD: Jeppe Beck Laursen er halvguden Maui. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Hvordan i all verden skulle jeg sette meg inn i en slik rolle, sier Eidsvåg med selvironisk tyngde.

En forfyllet prest

Eidsvåg er en potet som kan brukes til så mangt, som for eksempel fyllefant i NRK-serien «Presten» med Bjarte Tjøstheim.

- Der spiller jeg en forfyllet prest som skal hjelpe Bjarte, en fyr som er litt mer forfyllet enn det jeg vanligvis er.

Bjørn Eidsvåg har for tida stor suksess på Det Norske Teatret med forestillingen «Etterlyst: Jesus» i regi av Svein Tindberg og med fult band. «Det står til troende, men det er langt fra bare for troende», skrev Dagbladets anmelder og ga terningkast 5.

- Vi startet forestillingen i fjor, og skal spille i hele år - ut på turné rundt om i landet, også.

Jeg skal også spille noen solokonserter i mars i Trøndelag og Nord-Norge, bare for ikke å glemme det jeg egentlig skal holde på med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling