DEBATT

Fra fossil til fornybar

Hvis ikke oljerike Norge skal være en pådriver for denne overgangen, hvem skal da gjøre det?

OLJEFONDET: Yngve Slyngstad fokuserer på gruveselskaper som utelukkende driver med kull. Men da unnlater vi å ta med mange av selskapene som finansierer, utnytter og i det hele tatt er selve bærebjelkene for kullindustrien, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / Scanpix .
OLJEFONDET: Yngve Slyngstad fokuserer på gruveselskaper som utelukkende driver med kull. Men da unnlater vi å ta med mange av selskapene som finansierer, utnytter og i det hele tatt er selve bærebjelkene for kullindustrien, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag legger et ekspertutvalg frem sitt råd til Regjering og Storting: bør verdens største fond trekke seg ut av selskaper innen fossil industri? Journalister, næringslivsfolk og politikere fra hele verden følger med.

Norge bør starte overgangen fra fossilt til fornybart med å kaste ut kullindustrien fra oljefondet. Spørsmålene melder seg fort: Kan Norge ta et slikt skritt så lenge oljefondet eksisterer på grunn av kjøp og salg av olje og gass? Hva med de selskapene som både driver innenfor fossil industri og fornybar? Hvilke kriterier skal gjelde?

Grensen for hva atmosfæren kan tåle av CO2-utslipp, tilsier at minst 2/3 av alle kjente fossile ressurser må bli liggende under bakken. Vi har i første omgang bedt om at oljefondet skal selge seg ut av kullselskaper. Men en langt større omlegging må til på sikt: Også mye av dagens kjente reserver av olje og gass må bli liggende.

For oss er det viktig å trekke ut de selskapene som er sentrale i kullindustrien. Med våre kriterier til grunn, mener vi oljefondet må selge aksjer og obligasjoner for 82 milliarder kroner. Velger vi, som Yngve Slyngstad foretrekker, kun å se på gruveselskaper som utelukkende driver med kull, blir summen 2,5 milliarder. Men da unnlater vi å ta med mange av selskapene som finansierer, utnytter og i det hele tatt er selve bærebjelkene for kullindustrien. Skulle vi ut av all virksomhet som overhodet har befatning med kull, blir summen langt over 100 milliarder kroner. Våre kriterier er presise og konservative.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer