Fra glansbilde til forbilde

Etter krav om unnskyldning og trusler om straff, har Lasse Kjus beklaget bruken av ordet «parasitt». Roen kan senke seg over speiderleiren. Men skibyråkratenes seier over utøverne vil ikke vare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under verdikommisjonens toppidrettsseminar i Universitetets aula i Oslo i høst la forskere fra Norges idrettshøgskole fram tallmateriale som dokumenterte dramatisk rekrutteringssvikt til norsk idrett (fotball og snowboard unntatt). En av seminardeltakerne, statsminister Kjell Magne Bondevik, mente at noe må gjøres: «Vi trenger et større menneskelig mangfold i toppidretten.»

Mitt inntrykk er at det menneskelige mangfoldet i toppidretten ikke er mindre enn i andre bransjer. Toppidrettsutøvere er like ville og snille, innadvendte og utadvendte, humørsvingende og begersvingende, fokuserte og reflekterte som musikkartister, forfattere, skuespillere, IT-guruer og representanter fra alle de bransjene som ikke sliter med rekrutteringen.

Så hva er forskjellen? Forskjellen på toppidretten og livet for øvrig er ikke det menneskelige mangfold. Forskjellen er enfoldet i medieprofileringen.

KORT TID ETTER toppidrettsseminaret var det tusenårsskifte. VG spurte en håndfull norske toppidrettsutøvere om hvordan de skulle feire anledningen. Samtlige - også de som var midt i et skadeavbrekk - understreket uoppfordret at kvelden ikke på noen måte ville gi rom for «utskeielser».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer