Fra Grand Prix til oppvasken

For tre år siden sang Charmed-jenta Monica Nygård for flere hundre millioner tv-seere i Globen i Stockholm. I dag bruker hun lørdagskvelden til å ta oppvasken på et utested i Oslo.

- Jeg trodde Grand Prix ville gi meg de rette kontaktene og være en døråpner til platebransjen. Men jeg var naiv. Grand Prix betyr ikke en dritt, sier Monica Nygård (28) ved et kafébord en regntung lørdagskveld i Oslo. Hun arbeider deltid på det samme utestedet. Jobben består i å servere, mikse drinker, organisere syngende servitører og vaske opp. I to år har Nygård forsøkt å få platekontrakt uten å lykkes. Nå spør hun seg om Grand Prix har vært mer ødeleggende enn oppbyggende.

Som dronninger

Charmed ble satt sammen av Lage Fosheim i Universal bare en og en halv måned før Grand Prix i 2000. Alle jentene hadde musikalsk bakgrunn og hadde jobbet sammen tidligere.

Oddrun Valestrand, Hanne Haugsand og Monica Nygård opptrådte i indianerkostymer og vant juryens hjerter i den norske finalen med sangen «My Heart Goes Boom».

Etter showet uttalte Hanne Haugsand til Dagbladet: «I kveld har jeg vært på tv for aller første gang, og jeg har ikke kommet over det ennå. Nå er vi endelig blitt popstjerner.» I dag er knapt noen som husker navnet hennes, og knapt en bargjest leer et øyebryn når Nygård mikser drinker på Café De Ville. Men under EuroSong-finalen i Stockholm ble jentene oppvartet som divaer. Det skal Nygård aldri glemme:

- Vi ble behandlet som noen dronninger - ut og inn av limousiner, pressen var gal etter oss, og vi ble stoppet på gata for å skrive autografer. Du blir stjerne og forgudet, og så, bang, er du plutselig tilbake i hverdagen. Det ble ei følelsesmessig berg-og-dal-bane, sier Nygård.

Egen plate

Grand Prix-opptredenen endte i en ellevteplass. Nygård trodde likevel Grand Prix skulle bli hennes mulighet til å få platekontrakt, men opplevde heller at hun ble satt i bås.

- Jeg føler at jeg blir satt i bås vokalmessig. Vi fikk jo kritikk for at vi ikke kunne synge, mens det var det vi kunne best. Oddrun Valestrand og Hanne Haugsand fortsatte med Charmed, og hadde konsert seinest i går kveld. Men Nygård sluttet i gruppa bare et halvår etter EuroSong-finalen for å prøve seg som soloartist. Hun satset for fullt på å få platekontrakt, og spilte inn EP-en «Naked». Hun prøvde flere plateselskap, men fikk bare lunkne tilbakemeldinger.

- Jeg brukte all fokuset mitt på den plata, og var så sliten etterpå. Jeg blir så utrolig skuffet når det viser seg så vanskelig å jobbe med det man helst vil. Platebransjen er en pengejagende, urealistisk bransje med mye dobbeltmoral.

Ikke igjen

- Du virker litt bitter?

- Nei, jeg er ikke bitter. Jeg er bare ikke naiv lenger. Men jeg har fortsatt håp om å få platekontrakt. Jeg er ikke opptatt av å være popstjerne lenger, jeg vil bare jobbe med det jeg lever og ånder for.

- Hvis du kunne velge - ville du vært med i Grand Prix på nytt?

- Nei, ikke med den samme koreografien og musikken. Jeg føler at det er altfor langt fra det jeg står for som artist. Samtidig ville jeg aldri vært opplevelsen foruten.

LIMOUSINDRØM: - Vi ble kjørt rundt i limousiner. Så, bang, kom hverdagen, sier Monica Nygård, som likevel ikke har gitt opp drømmen om å leve av det hun liker aller best, å synge.
IKKE PRIMADONNA: Nå bruker Monica Nygård lørdagskveldene på utestedet Café De Ville i Oslo, der hun vasker opp og serverer.