Fra gråstein til oljeeventyr

Billedhoggeren Nico Widerberg har gått fra gråstein til knallfarger. I går åpnet han sin første maleriutstilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden debututstillingen i 1984 har Nico Widerberg etablert seg internasjonalt som billedhogger. Men de siste to åra har han konsentrert seg om oljemaleriet.

Resultatet vises nå i Galleri Haaken i Oslo.

-  Er det morsomt å bruke masse farger etter å ha jobbet med gråstein?

-  Ja! Det er ikke sånn at jeg tidligere har drømt om å male steinene røde. Men farger er viktige for meg, sier Widerberg, som kommer fra et fargesterkt hjem.

-  Jeg har jo vokst opp med fargene til Frans. Farger er naturlig for meg, det er nullpunktet, sier Nico, og sikter til sin berømte malerfar Frans Widerberg.

-  Jeg har alltid jobbet med flere ting på en gang. Men jeg klarer å være rolig innimellom, og jeg har vært veldig konsentrert om denne prosessen. Det har vært helt nødvendig, siden jeg går fra det ene uttrykket til det andre.

Liksomrom

Det å omskape ei steinblokk til en skulptur, er hardt fysisk arbeid. Da er det noe ganske annet å male, forteller han. -  Når jeg jobber med skulpturene, er vi til stede i samme rom, det er veldig fysisk. Med maleriene blir jeg stående utenfor. Det er rart for meg. Bildene er en juksevirkelighet, et liksomrom.

Selv om han har skiftet medium, har han beholdt menneskekroppen som motiv.

-  Figurene står i sentrum i maleriene også. Men skikkelsene er ikke malt etter en konkret skulptur. Bildene er abstrakte. Det jeg prøver å formidle, er en stemning, opplevelsen av å være til stede, sier Widerberg.

Vil være som Beck

Selv mener Nico Widerberg at det er en helhet i det han gjør, uansett hvilket format han jobber i.

-  Det er viktig for meg. Jeg vil det skal være som med artisten Beck. Jeg hører at det er han uansett, selv om han endrer musikken sin fra album til album, sier Widerberg.

NÅ OGSÅ I FARGER: Nico Widerberg er en av Norges mest kjente billedhoggere. I går åpnet han sin første maleriutstilling på Galleri Haaken i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer