Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Gråtass til dragejakt

Har stoff og opptakt til noe større enn Morten Myklebust får på plass.

BOK: Morten Myklebust, som blant annet er en av bakmennene bak populære Gråtass fra barne-TV, fabulerer omkring en gutts oppvekst i middelalderens Tønsberg. «Middelaldergutten Brage» er et tydelig frieri til guttenes sans for kamp og ville jakter, et frieri han bare delvis lykkes med.

Boka er en omforming av en nokså pedagogisk avisserie, der det er et selvstendig poeng å formidle begrep og fenomener slik middelalderhistorien beskriver dem. Oppi denne formidlingen av faghistorie følger vi Brages jakt etter å få bevis for om drager virkelig finnes. Det lover godt i starten. Myklebust bygger behendig opp spenningskurven og introduserer ymse skikkelser fra middelalderbyens barske hverdagsliv, ikke minst de sagnomsuste ridderne og de plagsomme byguttene. Verre blir det i bokas midtparti, der den ene hendelsen dynges oppå den andre. Fortellerteknikken skjemmes av for banale grep. Svakest er likevel avslutningen, som på mange måter blir et antiklimaks. Den skal ikke røpes på annen måte enn at den får boka til å sveve uklart mellom sin strenge historiske setting og en hvilken som helst tegneserievirkelighet.

Myklebust, som også har illustrert boka, lykkes med å engasjere i starten. Derfor er det skuffende at han ikke evner å trekke fortellingen opp på et høyere nivå, siden han åpenbart har historiske kunnskaper og den formidlingsgleden som kreves.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media