FRA GRO TIL GUTTEKLUBB: Jonas Gahr Støre og Trond Giske i ferd med å rasere alt Gro Harlem Brundtland bygget opp av Arbeiderpartiets omdømme som kvinneparti, skriver Ingvald Straume. Her er Gro og Jonas på Kulturhuset i Oslo under valgkampen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FRA GRO TIL GUTTEKLUBB: Jonas Gahr Støre og Trond Giske i ferd med å rasere alt Gro Harlem Brundtland bygget opp av Arbeiderpartiets omdømme som kvinneparti, skriver Ingvald Straume. Her er Gro og Jonas på Kulturhuset i Oslo under valgkampen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet:

Fra Gro til Gutteklubben grå

Jonas Gahr Støre og Trond Giske i ferd med å rasere alt Gro Harlem Brundtland bygget opp av Arbeiderpartiets omdømme som kvinneparti.

Meninger

Arbeiderpartiet og Gro Harlem Brundtland gikk i bresjen for en stor og viktig samfunnsendring på 1980- og 90-tallet. I dag er det selvsagt at kvinner kan delta i politikk og styre og stell på lik linje med menn. Det er en god utvikling. Ikke bare fordi likestilling sømmer seg, men fordi det gavner Norge. Forklaringen er enkel: Kvinner utgjør halvparten av befolkningen. Bortsett fra tungt fysisk arbeid er det ingen ting kvinner kan dårligere enn menn. Med dobbelt så stort rekrutteringsgrunnlag blir det flere flinke folk i viktige posisjoner der de trengs.

Blant dyktige kvinner i norsk politikk i dag er Trine Skei Grande, Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Erna Solberg de fremste. Sistnevnte er ikke bare faglig dyktig og sterk som leder. Hun har også vist at hun har en evne til å bygge allianser og å få partier og partiledere til å samarbeide og stole på hverandre, som er forbløffende. Derfor blir hun trolig sittende. Fra et likestillingsperspektiv er det bra, selv om jeg politisk sterkt ønsker en annen regjering.

Samtidig er Jonas Gahr Støre og Trond Giske i ferd med å rasere alt Gro Harlem Brundtland bygget opp av Arbeiderpartiets omdømme som kvinneparti. At Støre lot Giske kuppe vervet som leder i Stortingets finanskomite fra den meget kompetente, erfarne og utdannede Marianne Marthinsen, viser at de to grå herrer i toppen av partiet er i utakt med alt annet enn Giskes personlige ambisjoner her.

Alle ser det. Arbeiderpartiet har ikke lenger kun et imageproblem. Likestillingen er truet. Det er sørgelig å se på. Jeg håper kvinnene og alle som er opptatt av likestilling i Arbeiderpartiet, tar opp kampen. I mellomtiden må vi andre på venstresiden bare se på, og ta hatten av for at arven etter Gro ivaretas av Erna Solberg og hennes lag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.