Fra gutt til guttemann

Morsomt om samlivsbrudd.

FILM: Etter flere tiår med romantiske komedier skreddersydd for et stort, sultent og tilsynelatende umettelig, kvinnelig publikum, har filmskaper Judd Apatow og kretsen rundt ham tatt grep.

Som filmskapere med ideer, vyer og evner, har de tatt ansvar og skapt en ny undersjanger: Den romantiske komedien for menn. For kåte, nerdete menn. Og det fortjener de stående applaus for.

Det store gjennombruddet kom med «The 40 Year Old Virgin» i 2005 og ble fulgt opp med «Knocked Up» og «Superbad». Men hvor originalt det hele er, kan absolutt diskuteres.

I bunn og grunn er det den samme, gamle Askepott-problematikken som ligger i bånn, rent bortsett fra at rollene er byttet om og det er den hjelpeløse, tafatte og sexklare nerden som vinner prinsessen i siste bilde.

Genitalier

«Dumpet av Sarah Marshall» handler om Peter, en hyggelig, men litt ufokusert fyr i slutten av 20-åra, som livnærer seg av å «lage lyder» til tv-serier, mens han jobber med et evigvarende prosjekt, en musikal om Dracula.

Kjæresten de siste fem åra har vært Sarah Marshall, en liten og søt skuespiller som er blitt A-kjendis etter sin innsats i en «CSI»-liknende tv-serie. Så en dag proklamerer hun at det er tid for «å bevege seg videre». Hun slår opp og etterlater seg en sønderknust ekskjæreste. Sønderknust, sårbar og kliss naken.

Akkurat det siste har gjort at filmen har fått mye ekstraoppmerksomhet i USA. Det er ikke ofte mannlige genitalier i fritt fall vises på amerikansk film. En seier for likestillingen, eller et knefall i kampen for å få gratis reklame i form av omtale? Neimen om jeg vet.

Fra gutt til guttemann

Kjente fjes

Fellestrekkene til både «40 year old Virgin», «Knocked Up» og «Superbad» er mange. I tillegg til at Judd Apatow har produsert dem alle, og i større eller mindre grad vært involvert i manus, regi og casting, dukker det også opp kjente fjes fra de andre filmene foran kamera.

Til tider er det svært vellykket. Paul Rudd, kanskje best kjent som Phoebes kjæreste i «Friends», stjeler lett hver eneste scene han er med i. Hans rolle som surfeinstruktør som åpenbart har fått for mye av både potrøyk og sjøvann i toppen, er ubetalelig.

Bill Hader var god som politimann i «Superbad», og er også fin her som heltens bror, full av ganske ubehjelpelige samlivsråd. Nykommer i Apatow-sammenheng er Russell Brand, som gjør en fin parodi på en erkeengelsk rockestjerne à la Oasis-brødrene.


Sleivete sjarm

Tematisk er det ingen ting som bør overraske, i hvert fall ikke de som allerede er kjent med Apatow og co’s tidligere filmer. Det handler om å stole på seg sjøl, løsrive seg fra det vante, lære å stå på egne bein. Kort sagt om å bli voksen.

Sagt på en annen måte: Hvordan gjøre menn av gutter. «Dumpet av Sarah Marshall» har en sleivete sjarm det er lett å falle for. Det kunne nok vært strammet og strøket litt både her og der, noen av de mindre morsomme ideene kunne med fordel endt i papirinnsamlingsboksen allerede på manusstadiet.

Den stiller et godt stykke bak for eksempel «Superbad», men har likevel åpenbare kvaliteter. Og hei, «Askepott» er et eventyr også store gutter kan identifisere seg med. Selv om de påstår noe annet.