Fra helvete til himmelen

Se Hank von Helvete som Jesus Kristus.

3.september debuterer Turboneger-vokalist Hans Erik Dyvik Husby i rollen som Jesus. I dag viste Det Norske teatret smakebiter fra rockeoperaen «Jesus Christ Superstar».

I stykket oppstår en romanse mellom Jesus og Maria Magdalena. Historisk er det uengiheter om Maria Magdalena var prostituert eller ikke, men i denne rockeoperaen tolkes hun tydelig som hore.

— Dette blir ikke noe porno-Jesus. Men i stykket er vi klarere på hvilken rolle Maria Magdalena hadde. Og de hadde et seksuelt forhold. Dette er krutt i forhold til bibeltolkningen, sier Husby.

Charlotte Frogner, kjent som Maria i tv-serien «Hvaler», spiller dermed en ganske annen Maria på teater enn på fjernsyn. Hun bekrefter at det blir temperatur mellom de to rollefigurene.

KARAKTER: Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, mener rollen som Jesus har hjulpet han ut av rusmiddelomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen
KARAKTER: Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, mener rollen som Jesus har hjulpet han ut av rusmiddelomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

— Maria Magdalena gjorde nok mer enn å stryke Jesus på kinnet. Vi leker med relasjonen mellom dem. Men folk må komme og se, jeg kan ikke røpe for mye, sier Frogner.

— Dritbra rockekonsert
Frogner har jobbet med innspillingen av nye «Hvaler»-episoder samtidig som arbeidet med rockeoperaen som premierer om to uker. Hun berømmer Turboneger-stjernen og måten han inspirerer henne.

— Han er råflink, og har tatt med en ny energi til scenerommet. En fantastisk fyr, som det er lett å bli trygg på. Det er lett å gå på jobb når det er som gå å på en dribra rockekonsert hver dag, sier hun.

Hovedpersonen sier det har vært tøft å spille Jesus, fordi han ser mye av sin egen fortid i historien.

MARIA MAGDALENA: Charlotte Frogner spiller Maria Magdalena. Hun er imponert over rockestjernefaktoren som Husby har tatt med seg til musikalscenen.
MARIA MAGDALENA: Charlotte Frogner spiller Maria Magdalena. Hun er imponert over rockestjernefaktoren som Husby har tatt med seg til musikalscenen. Vis mer

— Det er mange påminnelser. Han går gjennom mye av det jeg selv har vært offer for. Dette handler om undertrykking, nød, rus, fattigdom. Disse tingene har ikke blitt bedre siden Jesus levde, de har blitt mye verre.

— Samtidig har det vært mye positivt. Jeg opplever glede og håp og ser at det går an å komme ut på den andre siden. Alt er ikke negativt, sier Husby.
Forvandling
Teateret beskriver Husby som forvandlet gjennom arbeidet med teaterstykket. Hoverolleinnehaveren er kjent for sin fortid med narkotikamisbruk og for sin kritikk av psykiatrisk behandling i Norge og farmasiindustrien.

— Det hadde vært vanskelig å gjøre rollen under påvirkning av medikamenter. Så «Jesus Christ Superstar» ble min vei ut av rusmiddelomsorgen, eller «statsdopinga» som jeg opplevde, sier Husby.

Fra helvete til himmelen