Fra himmel til helvete

Gud om morran, gal tyrann til lunsj og Satan om kvelden. Det er hverdagen for skuespiller Lasse Kolsrud (39). Innimellom er han familiefar.

Lasse Kolsrud har begge de store hovedrollene på Det Norske Teatret i høst. Han spiller selveste Djevelen i «The Black Rider», og den tyranniske keiseren i «Caligula». De siste ukene har han vært fullt opptatt med prøver på dagtid og forestilinger på kveldstid. Som om ikke det var nok, er han i studio i NRK tidlig på morgenkvisten. Som Gud.

- Da Radioteatret ringte, sa jeg først nei og forklarte at jeg er veldig opptatt. Men da jeg fikk høre at jeg skulle spille Herren, ble fristelsen for stor. Gud klokka åtte om morran og Djevelen klokka åtte om kvelden, hvem kan si nei til sånt?

Radioteater

Morratrøtt og kaffetørst stiller han i radiostudio klokka åtte, klar til en verbal krig mot Satan, i Trond Høviks skikkelse. Rett opp og ned står de, med utdrag fra Skriften på et ark foran seg. Slik blir «Jobs bok» teater på radio.

- Det er deilig å bare konsentrere seg om stemmen iblant, mener Lasse.

Og han gjør det bra som radioskuespiller også. Nylig kom han på delt andreplass i Prix Italia med monologen «Come Back, Liza» av Terje Nordby.

Grusom keiser

På det kvarteret det tar å forflytte seg fra NRK til Det Norske Teatret, har Lasse arkivert Gud og tatt fram Caligula.
- Det er han som opptar meg mest for tida. Det er en krevende rolle med mye tekst, og jeg er mye på scenen.

Albert Camus skrev sin første versjon av «Caligula» i 1938, bare 25 år gammel. Historien om den romerske prinsen som blir keiser etter den grusomme Tiberius, og som ender med å overgå både Tiberius og den seinere Nero i grusomhet. Da søsteren og elskerinnen Drusilla dør, endrer Caligula nemlig personlighet og blir til et monster.

- Det er en fantastisk rolle. Svær, sier Lasse.

Etter noen timer med dette uhyret drar han hjemom og er familiefar. Så er det rett i garderoben igjen, og på med djevelkostymet.

- Det går fint å skille mellom rollene. Det er klart det er mye arbeid med tre roller på en gang, men sånn er det i perioder. Og det er et enormt energikick når forestillinga er over.

Om han tar med seg rollene til sengs om natta, vil ikke Lasse røpe.

- Drømmene mine får du aldri.

KEISEREN: Lasse Kolsrud er i full gang med prøvene på Camus' «Calligula», om den gale romerske keiseren. -Et vanskelig stykke, sier Lasse om forestillingen som har premiere 3. oktober.