Fra Hollywood til Haugesund

HAUGESUND (Dagbladet): Anne Lise Ruud må være Norges best bevarte hemmelighet. På sekstitallet var hun filmstjerne i Hollywood, og spilte mot både Charles Bronson og James Arness. Nylig kunne hun oppleves på TV 2 som White Buffalo Woman.

Da TV 2 sendte serien «Bonanza», hvor Anne Lise har en gjesterolle, satt Nils Petter Solberg i Haugesund og studerte norske utenlandsstjerner. Han ringte sporenstreks til Anne Lise for å fortelle at hun var på TV.

- Jeg trodde det var Foreningen for skibbrudnes redning eller noe sånt som skulle selge meg lodd, ler Anne Lise. I de tjue årene siden hun forlot Hollywood er det ingen i Norge som har brydd seg om fortida hennes.

- Jeg holdt på å besvime, tilstår hun.

Nils Petter er instruktør på Haugesund Teater. og han tilbød Anne Lise en rolle i snart premiereklare «Stepping Out».

- Jeg begynner å tvile på om det er noe som heter tilfeldigheter, eller om det bare er Guds måte å være anonym på, sier Anne Lise.

Inspirerte An-Margitt

I Hollywood brukte hun kunstnernavnet Anna-Lisa.

- Hello, I'm miss Ruud, hørtes liksom ikke så bra ut. Og Anne-Lise uttalte de analyze. Det var forresten jeg som inspirerte An-Magritt til å bare bruke fornavnet, det fortalte agenten hennes en gang.

Anne Lise dro til California som au pair i 1954.

- Familien jeg kom til bodde omtrent i bakgården til MGM Studios. Tilfeldig? Neppe.

Anne Lise jobbet på McDonalds om nettene og studerte drama om dagen. I 1958 fikk hun en hovedrolle i westernserien «Sugarfoot».

- Jeg skulle være en nordisk postordrebrud som ble sendt et sted ute i ødemarken. Motspilleren min var like ukjent som meg. Han hadde ikke bil, så jeg måtte hente ham hver dag på det shabby motellet hans. Charles Bronson het han. Han har vel bil i dag, kan jeg tenke meg.

Sokker i bh'en

Atten år tilbrakte Anne-Lise i Hollywood. Hun spilte i 150 TV-serier, blant andre «Kruttrøyk» og «Lloyd Bridges Show». I tillegg spilte hun i filmer og teaterstykker. Men i 1972 fikk hun nok.

- Det var så mye trist rundt meg. Flotte unge mennesker tok livene sine, og alt handlet om å få roller. Jeg ble så lei av å løpe etter en gulrot uten å vite hvor jeg skulle.

Anne Lise reiste til India, og flyttet deretter hjem til Norge. Her har hun jobbet på Riksteatret, Oslo Nye Teater og Dukketeatret.

- Jeg har til og med spilt rompa på ei ku. Men du må ikke skrive at jeg har vært ræva i norsk teater, sier Anne Lise og ler høyt.

I USA spilte hun ofte europeiske kvinner som kom til den amerikanske prærien i nybrottstida.

- I westernseriene var det tjue cowboyer, tjue indianere og én, maks to kvinner. Jeg drev mye salooner og sånt. «How long are you gonna be staying, Mr. Johnson?». Den har jeg sagt mye. Jobben min var å gjøre dårlige dialoger meningsfylte, og det var ikke alltid like lett. Hadde du sett de manuskriptene ville du ledd deg ihjel, tror Anne Lise, som ofte ble utstyrt med navn som Sigrid Bomark, Ingrid Norveeg, Helga Nosser, Signe, Norma og Grethen.

- Og så har jeg spilt svenske sex-bomber. Ingen hadde hørt om norske sex-bomber på den tida; dette var på Britt Eklands tid. Jeg farget håret pyroxidblondt og stappet raggsokker ned i bh'en. Ikke noe problem, smiler Anne lise.

Nå har hun førtidspensjonert seg og bor i Oslo, men hun sier ikke nei takk til en gjesteopptreden nå og da.