Fra «Idol» til «Beat for beat».

I kveld flytter Eva Weel Skram seg fra «Idol» på TV 2 til «Beat for beat» på NRK1. Privat har hun flyttet til Oslo, der hun spiller inn låter og sikter mot platekontrakt.

-  Jeg jobber i studio med kjæresten min, Thomas Stenersen, som er gitarist. De siste tre åra har jeg skrevet mange låter. Nå har jeg valgt ut de elleve jeg liker best. Når demoen er ferdig prøver jeg hos plateselskapene, sier Eva, som fyller 20 i desember.

I kveld kan du se henne framføre låter på sparket i Ivar Dyrhaugs «Beat for beat». Innspillinga foregikk i sommer.

Fornøyd med innsatsen

-  Jeg hadde flaks. Kunne nesten alle låtene utenat, sier Eva, og forteller at hun ved ett tilfelle ble så ivrig at Abba-låten «Chiquitita» gled over i «Fernando»:

-  De to låtene er jo veldig like. Så det gjorde ingenting, sier Eva, som også framfører flere andre låter.

-  Inkludert Kalle Klovn fra barne-tv, røper Eva, som tror hun får vist seg fra en ny side i tv-showet:

-  Det å ta ting på sparket er vanskelig. Jeg oppfatter «Beat for beat» som et seriøst program, riktignok med høy underholdningsfaktor, sier Eva, som egentlig skulle ha gjøglet mot Idol-kollega Tone Damli Aaberge fra hjembygda Sogndal.

-  Men Tone ble syk og NRK måtte hente en erstatter, forteller Eva.

HØSTLIG EVA: En av favorittlåtene til Eva Weel Skram heter «Autumn Leaves» (høstblader). Hvem vet; kanskje framfører hun den på «Beat for beat» i kveld? Foto: Nina Hansen
HØSTLIG EVA: En av favorittlåtene til Eva Weel Skram heter «Autumn Leaves» (høstblader). Hvem vet; kanskje framfører hun den på «Beat for beat» i kveld? Foto: Nina Hansen Vis mer

Lykkes aleine

Både før og etter sommerens Idol-turné har Eva opptrådt for seg sjøl. Hun synger og spiller piano, og har med gitarist Tor Talle og bassist Roger Allan Ivin.-  Rart å tenke på at flere hundre mennesker kommer for å se og høre bare meg . Og fint at jeg trekker nesten like mange voksne som barn, sier Eva.

Etter Idol-turneen flettet hun også Tone Damli Aaberge inn i sin egen turné:

-  Seinest lørdag gjorde vi en intimkonsert sammen, på Leikanger.

Idol-ensomhet

Av vårens tolv Idol-finalister var Eva den eneste som skrev låter på egen hånd. Én av dem ble også gitt ut på Idol-CD-en. Eva var et atypisk idol, men har flere gode minner fra tida:-  Uten Idol ville jeg sikkert sittet på en hybel i Oslo og deppet. Jeg er jo ikke typen til å rope «Her er jeg!». Men det fikk jeg gjort til gagns gjennom Idol.

Eva hadde sine ensomme, tunge stunder på hotellrommet under Idol.

-  Det kom iallfall en sang ut av ensomheten. En sang jeg er veldig glad i, sier Eva, og synger noen strofer av den melankolske balladen «Far from here».

Elpiano og Mac

Som låtskriver har Eva Weel Skram tjent mer enn de andre på Idol-plata. Idol-turneen og egne spillejobber har også bidratt til å gjøre økonomien brukbar:

-  Jeg har kjøpt elpiano og skal investere i Mac med musikkprogram. Dermed kan jeg spille inn ting hjemme der og da. Det blir deilig, for jeg improviserer mye og da er det vanskeligere å huske alt.

-  Når kommer plata?

-  Aner ikke. Bare håper at det skjer en gang. Jeg er glad det ble sjetteplass i Idol. Jeg var ikke med for å vinne. Jeg var med for å bli sett og hørt, sier Eva Weel Skram.