KOMMENTARER

PHILIP ROTH

Fra kåt til klarsynt: USAs største forfatter er historie

Philip Roth (1933-2018) var tidenes mest produktive.

KLARSYNT: Forfatteren Philip Roth i New York der han døde tirsdag 22. mai.
KLARSYNT: Forfatteren Philip Roth i New York der han døde tirsdag 22. mai. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Svenska Akedemien fikk aldri rettet opp sitt største feilgrep i moderne tid. Nå er Philip Roth død, uten å ha blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. For mange vil dette fortone seg som en større skandale enn de aktuelle avsløringene omkring «de adertons» utenomlitterære virksomhet på bakrommet.

Han ble 85 år gammel og hadde 27 romaner på merittlista. Han var en bare tre forfattere som fikk sine samlede verk utgitt i The Library of America mens han ennå levde. Det har ikke manglet på litterære priser; to National Book Awards, tre PEN/Faulkner Awards, en Pulitzer, en Man Booker International Award mm. Ingen Nobel, som kjent.

Philip Roth var født i 1933 i en jødisk familie i Newark, New Jersey. At han skulle omtales som jødisk forfatter, eller jødisk-amerikansk forfatter, motsatte han seg konsekvent. Han var amerikansk forfatter. Punktum. Men hans jødiske bakgrunn spilte alltid en sterk birolle i forfatterskapet. Det kan skyldes at han ofte ertet på seg konservative deler av det jødiske miljøet i USA. Tidlig i karrieren ble han fordømt, kalt antisemittisk og «selvforaktende jøde».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer