Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra krigen til barnerommet

I sju uker skrev Henrik Hovland reportasjer fra krigens Irak. Hjemme i trygge Norge er han mest opptatt av en krokodille som er lei seg.

Krokodillen heter Johannes Jensen og er hovedpersonen i Henrik Hovlands barnebok «Johannes Jensen føler seg annerledes». Boka er tegnet av Torill Kove, som i 2000 ble Oscar-nominert for den animerte kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter».

Likningskontoret

Johannes Jensen arbeider på Oslo likningskontor og lever et helt normalt liv blant normale mennesker. Men han bruker mye tid til å lure på hvorfor han føler seg annerledes. Kan det være sløyfa, eller er det halen? Etter møtet med doktor Fjeld, som for øvrig er en diger elefant, innser han imidlertid at det er greit å skille seg ut.

- Jeg tror alle barn og kanskje alle voksne til tider føler eller har følt seg annerledes, forteller Hovland.

Alvorlig historie

Historien om Johannes Jensen kom til Hovland mens han var vandrende vakt for Turistforeningen i Skarvheimen. Han var sist bokaktuell med den kontroversielle romanen «Amputasjon».

- «Amputasjon» var krevende å skrive. Jeg hadde behov for å gjøre noe helt annet da punktum var satt for den boka, sier han.

For Hovland har en god historie en utvikling. Og Johannes Jensen ender opp på et helt annet sted enn der han var i begynnelsen.

- Barn må tas på alvor. De er alvorlige mennesker. Og dette er en alvorlig historie for barn, sier han.

Eksotisk

Hovland tilbrakte sju uker i Irak under invasjonen. Til sammen leverte han 24 reportasjer til Dagbladet om irakernes sorger - og gleder.

- Det var en stor opplevelse å se hvordan folks ekstreme frykt vendte seg til glede da Kirkuk falt og folk forsto at krigen snart ville være over. Tolken min fikk en psykisk reaksjon og brøt sammen i gråt.

- Med boka går du fra døde barn i Irak til trygge barnerom. Store kontraster?

- Ja. Men de fleste mennesker i verden lever med store kontraster. Utryggheten i Irak er ikke unik for landet. Tryggheten her hjemme gjør Norge til et eksotisk land.

BARNEBOK: Forfatteren og journalisten Henrik Hovland har skrevet barnebok om krokodillen Johannes Jensen som føler seg annerledes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media