KOMMENTARER

Spillet om Syria

Fra krigshisser til fredsfyrste

Russland eier spillet om Syria. Det skyldes Vladimir Putins forvandling fra internasjonal paria til en slags delikat diplomatisk fredsfyrste. Under slagordet: «Russland først».

I FOKUS: Vladimir Putin sammen med Recep Tayyip Erdogan i svartehavsbyen Sotsji tirsdag kveld. Foto: Reuters / NTB Scanpix
I FOKUS: Vladimir Putin sammen med Recep Tayyip Erdogan i svartehavsbyen Sotsji tirsdag kveld. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Møtet mellom den russiske presidenten og Vladimir Putin og hans tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i den russiske svartehavsbyen Sotsji onsdag kveld, understreker poenget. Et blodbad er forhindret etter at den amerikanske presidenten Donald Trump til alles overraskelse kunngjorde at han trakk amerikanske soldater ut av Syria for to uker siden. Beslutningen var et grønt lys til Tyrkia om å gå inn i grenseområdene i Syria for å knekke den kurdiske militsen i Syria, YPG.

Fra sør rykket syriske regjeringsstyrker inn i et område kurderne har kontrollert i flere år. Putin og Erdogan ble tirsdag enige om å gi kurderne ytterligere 150 timer for å komme seg ut av det tyrkerne kaller sin «sikkerhetssone» i Syria, mot en erklæring om at Tyrkia respekterer Syrias grenser. Hvor mye den erklæringen er verdt gjenstår å se. Det henger på en måte i lufta, der Russland regjerer. Russland og Tyrkia skal sammen patruljere grenseområdene rundt Tyrkias nye «sikkerhetssone».

Hele spillet er en stor diplomatisk triumf for Putin, som for fire år siden kastet Russland inn i det syriske blodbadet på den syriske presidenten Bashar al Assads side, og sørget for at han nå kommer seirende ut av borgerkrigen. Putin spiller på lag med Erdogan, som i utgangspunktet sto på motsatt side av Putin, og ville ha Assad fjernet. Putin holder sin hånd, ikke bare over Assad, men også over Trumps erkefiende, Iran. Han har til og med et i utgangspunktet godt diplomatisk forhold til kurderne; det var Trump som svek dem, med å invitere til en tyrkisk invasjon. Og Putin? Han spilte rollen som mekleren som forhindret blodbadet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer